Nieuws update
01-10-2015

NIRV belangrijke stap in de verdere professionalisering van de beroepsgroep van Register Valuators

Het NIRV zette onlangs een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de beroepsgroep van Register Valuators. De vereniging fuseerde met Stichting Waarderingsonderzoek ten behoeve van Bedrijf en Onderneming (SWBO). Het gefuseerde NIRV gaat  de boer op om zich verder te professionaliseren. Daarmee wordt een fase van vernieuwing ingezet.

Het samengaan van NIRV en SWBO komt niet uit de lucht vallen. Beide partijen zijn nauw verwant. Voordat je je als Register Valuator kunt registreren, moet je namelijk een opleiding hebben gevolgd aan een instelling die door SWBO is geaccrediteerd. De stichting stelt daarnaast gedrags-en beroepsregels in, stelt eisen aan permanente educatie en heeft in een aparte stichting het tuchtrecht ondergebracht. Het NIRV behartigt de belangen van de beroepsgroep, is verantwoordelijk voor PR en organiseert bijeenkomsten om de kennis van RV’s op peil te houden.

Meer slagvaardigheid

De twee organisaties zijn formeel opgegaan in het nieuwe NIRV. “We hebben gekozen voor deze naam omdat we daarmee de afgelopen tien jaar goede bekendheid hebben opgebouwd”, legt Chris Denneboom, voorzitter van de PR-commissie van het NIRV, uit. “Door de samenvoeging is er nu één bestuur. Dat zorgt voor een grotere slagvaardigheid en één gesprekspartner voor alle betrokkenen.” Om de fusie kracht bij te zetten, kozen beide partijen voor een nieuw, gezamenlijk logo.

We worden opgemerkt

Al een aantal jaar timmert het NIRV hard aan de weg om een eigen, herkenbare identiteit te ontwikkelen. Met het magazine Van Waarde als een van de belangrijkste uitingen. Denneboom: “Ook organiseren we workshops en themadagen voor leden en andere geïnteresseerden. Daarmee laten we zien wat onze toegevoegde waarde  is.” En dat levert erkenning op. Zo werd het NIRV in september 2014 nog beoordeeld als beste instantie voor benoeming van onafhankelijke deskundigen bij waardering van aandelen.

RV’s worden gewaardeerd

Ook in het werkveld werpt de profilering zijn vruchten af. Het wordt steeds vanzelfsprekender om een RV in te schakelen bij waarderingskwesties. Dit komt volgens de vereniging voornamelijk door de toegenomen eisen van ondernemers, zij herkennen en hebben waardering voor de kwaliteit en professionaliteit van de RV. Die werkt immers op basis van grondige vakkennis en moet zich houden aan vastgestelde gedrags- en beroepsregels. Vooral als het gaat om bedrijfsovernames, fusies, zakelijke geschillen, echtscheiding en faillissementen, wordt de hulp van een RV ingeroepen.

Investering in professionalisering

Met de ingeslagen weg wil het NIRV zich verder profileren als dé beroepsgroep voor waardeerders.  Denneboom: “Dat betekent dat we Register Valuators nog nadrukkelijker willen profileren in de markt als de specialist op het gebied van bedrijfswaardering. Zo stellen we geld beschikbaar voor publicaties en reserveren we jaarlijks een bedrag voor onderzoek op het gebied van ondernemerswaardering. Ook willen we de dienstverlening aan onze leden nog verder verbeteren. Tot slot willen we ons bij  internationaal erkende beroepsverenigingen van business valuators aansluiten.”

Alle RV’s in Nederland zijn aangesloten bij het NIRV
Een Register Valuator is een financieel deskundige die gespecialiseerd is in de bepaling van de waarde van een onderneming. Door een speciale postdoctorale opleiding business valuation te volgen bouwt hij kennis en expertise op om een onderneming te waarderen en de meest complexe waarderingsvraagstukken uit te voeren.

Recente nieuwsberichten

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand