De Nederlandse software-industrie is met snel groeiende bedrijven, een opkomende digitale wereld en hoge bedrijfswaardes een “hot” sector in de (inter)nationale M&A wereld.

Marktontwikkelingen

De aantrekkende economische groei en de toenemende digitale transformatie maken IT en software steeds belangrijker. De software bedrijven in Nederland profiteren hiervan.

IT sector algemeen

Na het zwakkere jaar in 2016 lijken IT-bedrijven de groei weer te hebben gevonden. In 2018 wordt een omzetgroei van 6% verwacht en een groei van 5% in 2019. Een tekort aan hoog opgeleid en kwalitatief personeel lijkt momenteel de grootste belemmering voor versnelde groei.

Personeelstekort

Ondanks de bereidheid van Nederlandse bedrijven om te investeren in software en IT en de groei in de branche door de digitale transformatie, hebben meerdere softwarebedrijven moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel.
Er is met name een tekort aan softwareontwikkelaars, specialisten in computertalen en data-analisten. De manier waarop medewerkers beloond, uitgedaagd en behouden worden is een belangrijk onderwerp voor softwarebedrijven die in de komende jaren willen groeien

Alles software

De verschuiving van hardware naar software wordt steeds meer zichtbaar en zal de komende jaren doorzetten. Computing, storage en networking worden steeds meer geautomatiseerd door slimme software en niet door de hardwarecomponenten. Bedrijven zullen in de toekomst steeds meer gaan kiezen voor nieuwe technologieën die zorgen voor flexibiliteit, inzicht en performance. Bedrijven zullen daardoor dus steeds meer gevormd gaan worden door de software die ze gebruiken.

Overnames

We zien dat de Nederlandse softwarebranche volop in beweging is. Het aantal overnames in deze branche stijgt al jaren en lijkt ook in 2018 aan te houden. In het overzicht hieronder worden een aantal (bij ons bekende) overnames gepresenteerd.

Trends in M&A

Buitenlandse investeerders proberen veelal hun positie in de Benelux te versterken met overnames op Nederlandse bodem. Over het algemeen vallen de meeste overnames binnen dezelfde sectoren als waar de kopers reeds in actief waren. Voorbeeld hiervan zijn Visma met de overname van boekhoudsoftwarehuis Davilex en het Ierse AMCS met de overname van GMT Europe B.V., beiden actief in afval- en recyclingmanagement.

Uitzondering hierop is Total Specific Solutions (TSS). TSS staat bekend om zijn investeringen in vertical markets, iets wat in dit dealoverzicht ook terug te zien is. Voorbeelden hiervan zijn de overnames van NCCW, een vastgoed/ERP softwarehuis en het Zweedse Infoflex Data, producent van software voor de automotive sector, van dealers tot garages.

Klik hier voor een overzicht van overnames binnen de TMT branche die Aeternus begeleid heeft.

Bron: de recente transacties zijn verkregen uit de websites van de betreffende bedrijven per ultimo maart 2018

Meer weten over de branche Technology, Media & Telecom? Lees dan ons onderzoeksrapport op: https://www.aeternuscompany.nl/AETE Top 25 Software en Services

New call-to-action
Meer kennisdocumenten