Case Study: Een waardevolle deal voor een IT bedrijf met Aeternus als regisseur

Een waardevolle deal voor een IT bedrijf met Aeternus als regisseur

Je voert gesprekken met een partij die je bedrijf wil overnemen. Er ligt zelfs al een bod op tafel. Heeft het dan zin om alsnog een M&A-specialist aan boord te halen?

“Lijkt mij helder”, zegt Peter Joosten onmiddellijk. “Ik begrijp echter wel dat ondernemers ook echt zelf moeten ervaren dat dit verstandig is.” Hij is één van de managing partners van Aeternus en heeft met meer dan 100 aan- en verkooptrajecten een bulk van ervaring op de kilometerteller. Eind 2019 kwam Joosten in contact met de oprichters van een IT-dienstverlener. Ze waren eerder benaderd door een branchegenoot en hadden na enige aarzeling besloten om toch gesprekken aan te knopen. De ondernemer in kwestie vertelt: "Wij hadden voor onszelf de knoop al doorgehakt. Het bedrijf met 22 mensen op de payroll was voor ons iets te groot geworden. We zijn de types niet om als echte bazen te opereren. Bovendien was het na bijna 20 jaar tijd om iets anders te gaan doen. Na het eerste kennismakingsgesprek met de koper volgde al snel een tweede ontmoeting. En een derde. Voordat we het wisten lag er al een concreet bod op tafel."

De regie overnemen

Doen we dit wel goed? Gaat het niet te snel? Wat is ons bedrijf eigenlijk waard? In de hoofden van de twee ondernemers is het die weken een rollercoaster van vragen. Hun accountant wijst ze op het bestaan van Aeternus, een M&A-specialist met veel ervaring op dit terrein. ’s Ochtends is er een belletje, dezelfde dag zitten Peter Joosten en de ondernemer al om tafel.

“Ze vertelden me dat het proces al volop gaande was en dan is het een kwestie van snel handelen. Je voelt gelijk of er wel of geen klik is. En gelukkig, die was er. Wat wij op zo’n moment als eerste doen is de regie overnemen. De koper, die trouwens ook werd bijgestaan door een specialist, hebben we op de hoogte gesteld en vanaf dat moment liep alle communicatie via ons”, zegt Joosten.

Hoger bedrag uit het vuur slepen

Maar de vraag blijft: waarom zou je als ondernemer de regie uit handen geven? Joosten wijst op twee belangrijke argumenten. “Op de eerste plaats nemen we je veel gedoe uit handen. De strategie bedenken, gesprekken voorbereiden, een Informatie Memorandum en waardering opstellen, de verkoopprijs bepalen, de onderhandelingen; al die zaken nemen veel tijd in beslag en vergen specialistische kennis en ervaring. Daarnaast zijn wij vrijwel altijd in staat om een hoger bedrag uit het vuur te slepen. Dit bedrijf was tot dan toe geadviseerd door de accountant en die kijkt vooral naar de huidige cijfers. Wij zien als M&A-specialisten ook de potentie in de markt. Dat aspect is belangrijk bij het bepalen van de juiste vraagprijs. In dit geval wist ik al vrij snel dat we een miljoen euro extra konden vragen.”

De regierol uit handen

Overnametrajecten zijn vaak spannend en brengen veel onzekerheid met zich mee. Rustig achterover leunen was er voor de ondernemers dan ook niet bij.

“Toen Peter eenmaal aan boord was, zag ik vrij snel dat je dit proces eigenlijk niet zelf moet doen. Daarvoor ben je er als ondernemer teveel emotioneel bij betrokken. Elke poging om de prijs te verlagen, voelt als een persoonlijke aanval op jezelf. Het is prettig als er iemand is die deze spanning bij je weghaalt. Als het tot een handtekening zou komen, moesten wij immers ook nog even met de kopers door”, aldus de ondernemer.

Vasthouden aan vraagprijs

De deal kwam er uiteindelijk, al had dat nog wel de nodige voeten in de aarde. Inzet van discussies? De daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Iets dat Joosten vaker meemaakt en waarbij het aankomt op goed je huiswerk doen. “Twistpunten waren onder meer het werkkapitaal en de interpretatie van een aantal contracten. Wij hebben de gesprekken daarover steeds tot in de laatste details voorbereid en zijn altijd vast blijven houden aan onze strategie en de vraagprijs. We konden die goed onderbouwen trouwens, ook toen het op het laatste moment nog erg spannend werd.”

Spannend steekspel

Tijdens de onderhandelingen kwamen namelijk nieuwe omzetcijfers binnen. Eén maand bleef daarbij wat achter en de koper gebruikte dat om een lagere prijs te bedingen. “Ik heb daar een weekend slecht van geslapen”, geeft de ondernemer nu toe. “Had ik Peter maar eerder gebeld, want hij wist dit argument vrijwel meteen te tackelen.” Na een spannend steekspel stemde de overnamepartner uiteindelijk in met de prijs die door Aeternus was overlegd. Een miljoen meer dan het bedrag dat eerder nog op tafel lag. Eind goed, al goed.

Stapje terug

En de oprichters zelf? Die nemen binnenkort afscheid van hun bedrijf. Het is dan ruim zeven maanden nadat de deal rond kwam. “Het is goed zo. De onderneming is in goede handen en wij kunnen met een gerust hart een stapje terug doen. Hoe ik mijn dagen nu ga vullen? Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee. En eigenlijk vind ik dat wel prima.”

Het M&A-team voor deze deal

Peter Joosten

Peter Joosten

Managing Partner

Meer info
Managing Partner

Peter Joosten

“Blijf altijd dicht bij jezelf.”

Peter werkt sinds begin 2011 bij Aeternus BV. Sinds november 2011 is Peter Joosten partner en directeur van Aeternus BV. Hij bekleedde diverse managementfuncties en was de laatste jaren als regiodirecteur ING Business Bank voor Limburg verantwoordelijk voor ondernemers in het MKB en mid corporate segment

Met een technische achtergrond op het vlak van meet- en regeltechniek en elektronica startte Peter zijn loopbaan in de zakelijke dienstverlening met de werving en selectie van hoger opgeleid technisch personeel bij een onderdeel van Brunel. Na een aantal jaren maakte hij de overstap naar ING. In 2003 is Peter afgestudeerd als Master Financial Planning (MFP) waarbij ‘Ethiek in de financiële dienstverlening’ zijn dissertatieonderwerp was.

‘Als Value Manager adviseer ik ondernemers over het creëren van de optimale bedrijfswaarde. Dit met het oog op de toekomstige verkoop of overdracht. Maar ook voor het vergroten van rendement, investeringsanalyse en waardecreatie. Parallel het actief acquireren van bedrijven die aan de vooravond staan van een verkooptraject.’

Interesse in een adviesgesprek met een van onze IST-specialisten? Neem dan contact op voor een afspraak.

Branchekennis

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand