Bedrijf verkopen 500 succesvolle deals

Bedrijf verkopen

Een succesvol bedrijf. Het dwingt je als ondernemer om continu de juiste keuzes te maken. Er staat veel op het spel. Uw bedrijf verkopen is zo’n belangrijke keuze. Daarover wilt u als ondernemer een weloverwogen besluit nemen.

Verkoop van een bedrijf is een complex proces. De verkoopprijs en verkoopvoorwaarden worden niet alleen bepaald door cijfers. Ook bedrijfsgrootte, marktpositie en marktontwikkelingen spelen een rol, naast het aantal mogelijke kopers, de timing van de verkoop en de aanpak in de onderhandelingen.

Antwoord op uw vragen

Redenen voor bedrijfsverkoop

Veranderende marktomstandigheden kunnen u doen nadenken over de toekomst van uw bedrijf. Het kan een keuze zijn tussen versterking van uw positie of de verkoop van uw onderneming. Ook persoonlijke overwegingen en gebrek aan interne opvolging kunnen redenen zijn om te overwegen uw bedrijf te verkopen.

Mogelijke kopers van uw bedrijf

De vraag is welk type koper het beste past bij uw bedrijf. Wilt u maximale verkoopopbrengst realiseren of zijn er ook andere belangrijke factoren voor u? In onderstaand blog hebben we de verschillende koperstypen toegelicht. Denk aan private equity, strategische partijen, internationale kopers en add-on strategen die profiteren van een groter marktaandeel.

Bedrijf verkopen aan een internationale koper

Een internationale koper kan voor veel verkopende partijen een interessante optie zijn. Naast maak- en handelsbedrijven tonen internationale kopers vaak ook interesse in bedrijven die al actief zijn op internationaal niveau of die een solide klantenbestand hebben buiten de landsgrenzen.

Mogelijke verkoopstrategieën

Wanneer u besluit uw bedrijf te verkopen, wilt u zo goed en eerlijk mogelijk geadviseerd worden in het verkoopproces. Het gaat om grote belangen en vaak is het de deal van uw leven.

U kunt ervoor kiezen om door te gaan als eigenaar en uw bedrijf voorlopig niet te verkopen. Het blijft ook dan belangrijk om continu na te denken over de exit-strategie, zodat het bedrijf verkoopklaar is en interessant is voor een grote kopersgroep.

De verkoop van uw onderneming hoeft echter niet in één keer te gebeuren. U kunt ervoor kiezen om in twee stappen te verkopen, bijvoorbeeld door een deel van de aandelen aan private equity of een family office te verkopen. Dit kan de groei stimuleren, zoals met een buy & build-strategie, of een management buy-out of management buy-in met private equity. In de meeste gevallen bent u direct financieel onafhankelijk en behoudt u de zeggenschap over het bedrijf en de bedrijfsvoering.

> Lees meer over verkoopstrategieën in deze blog.

Aeternus. Your M&A strategist.

Bewezen trackrecord

Met een team van 35 specialisten heeft Aeternus in de afgelopen 15 jaar meer dan 600 overnamedeals gerealiseerd, zowel nationaal als internationaal.

Branchekennis

Bij Aeternus werken we met gespecialiseerde branche teams die op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen, multiples, recente deals en actieve kopers en verkopers binnen uw branche.

Sterk internationaal netwerk

Om transacties internationaal te begeleiden heeft Aeternus via de 35 partners in M&A Worldwide toegang tot +400 M&A professionals in +35 landen.

Gedegen voorbereiding bij verkoop van bedrijf

Voor het verkopen van uw bedrijf is de voorbereiding essentieel. Als ondernemer wilt u exact weten waar u aan toe bent en niets aan het toeval overlaten. Wij zoomen in op het (ver)koopproces en bepalen de strategie om het (ver)koopproces op de beste manier uit te voeren of hier naartoe te werken. Met onze specialistische kennis, systematieken, ruime ervaring en een groot, internationaal netwerk brengen we alle kansen en risico’s in kaart. Met de juiste tactiek gaan we voor het beste resultaat. Voor u als ondernemer én de onderneming. Wat in dit proces voor u als ondernemer belangrijk is hebben we in een Ebook voor u samengevat.

Juiste stappen in het verkoopproces

U wilt uw bedrijf verkopen, maar weet niet wat u kunt verwachten en waar u aan begint. U vraagt zich af:
- Wat is mijn bedrijf waard?
- Wie zijn mogelijk geïnteresseerd?
- Welke vragen gaan deze bedrijven mij straks stellen?

Wat er allemaal op u als verkoper afkomt, dat leest u in dit stappenplan.

LUISTER DE PODCAST M&A DEAL STORIES

Podcast M&A Deal Stories

Als succesvolle ondernemer overweegt u uw bedrijf te verkopen. Hoe pakten andere ondernemers dit aan en wat waren hun ervaringen? In onze podcast M&A Deal Stories gaat presentator Tom Jessen met succesvolle ondernemers in gesprek over de verkoop van hun bedrijf. Luister en leer van de tips en valkuilen van hen die u voorgingen.

Meer lezen over uw bedrijf verkopen?

Case Studies

Een waardevolle deal voor een IT bedrijf met Aeternus als regisseur

Je voert gesprekken met een partij die je bedrijf wil overnemen. Er ligt zelfs al een bod op tafel. Heeft het dan zin om alsnog een M&A-specialist aan boord te halen?

Verkoopprijs Software bedrijf bij overname verhoogd door Aeternus

Gaan we wel of niet verkopen? Wat als we nee zeggen? En hoeveel is het bedrijf eigenlijk waard? Uiteindelijk heeft Aeternus de verkoopprijs van het software bedrijf flink verhoogd.

Overname door Stantec geeft AGEL adviseurs vleugels

Met de overname door Stantec kan AGEL een volgende stap maken in de ontwikkeling van het bedrijf. Weten hoe Aeternus de juiste koper voor AGEL adviseurs gevonden heeft?

Veelgestelde vragen

Hierbij is het belangrijk dat zowel u als uw onderneming klaar is voor de verkoop. Persoonlijke motieven spelen een rol naast zakelijke overwegingen, zoals eerst nog verder groeien en pas over enkele jaren verkopen.

Succesvolle ondernemers stippelen in een vroeg stadium een strategische koers uit, die zorgt dat er straks iets waardevols te verkopen is. Ontdek hoe u zelf invloed uit kunt oefenen op de waardebepaling van uw bedrijf.

U denkt erover om uw bedrijf te verkopen, maar gezien de huidige economie vraagt u zich als ondernemer af of dit het beste moment is. Er zijn verschillende redenen om uw bedrijf nog niet te verkopen, die verschillen per branche en subsector.

Hoeveel is mijn bedrijf waard? Die vraag stelt elke ondernemer zich regelmatig. De winstgevendheid is zeker niet de enige factor. En waarde is nog iets anders dan prijs. Met hulp van een overnamespecialist kunt u - in goed overleg - een reële en marktconforme prijsrange formuleren.

Wij bepalen de strategie om uw bedrijf verkoopklaar te maken en zoomen in op het verkoopproces. Met onze specialistische kennis, ruime ervaring en een groot internationaal netwerk brengen we kansen en risico’s in kaart.

Elk type koper heeft zijn specifieke voor- en nadelen. In een verkoopproces onderscheiden we zeven, verschillende kopersprofielen.

Private equity partijen zijn markante kopers met een sterke financiële basis en ervaring in bedrijfsovernames. Vaak blijft het management na overname aan en opereert het bedrijf stand-alone. Op die manier helpt een private equity partij bedrijven groeien.

Is het verkoopbesluit eenmaal genomen? Dan moet er een keuze worden gemaakt over de transactievorm waarin de verkoop van uw bedrijf gestalte krijgt. De eerste optie is een aandelentransactie. Als u hiervoor kiest, neemt de koper een afgesproken percentage van de aandelen in het bedrijf over. Of hij koopt alle aandelen.

Een andere veel gebruikte vorm is een activa/passiva transactie. Daarbij neemt de koper de activa en passiva van de onderneming (volledig of voor een afgesproken percentage) over.

Meer over de richtingen die u met uw onderneming kunt inslaan, leest u in onze blog over mogelijke bedrijfsstrategieën.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

  • English