Kennisartikel
17-06-2023

Onmisbaar: advisering bij bedrijfsovername voor de deal van uw leven

Een goede ondernemer gaat tijdig aan de slag met de verkoop en de verkoopstrategie van zijn of haar bedrijf. De juiste positionering in de markt, het ontwikkelen van value drivers en het wegnemen van dealbreakers en prijsverlagers is namelijk een traject van de lange adem. Een ervaren M&A-adviseur kan u hierbij helpen. Met als doel: de best mogelijke deal voor u sluiten, zowel qua prijs als qua voorwaarden.

In dit blog zullen we ingaan op de rol van de in overnames gespecialiseerde adviseur, de M&A (Mergers & Acquisitions)-adviseur. De M&A-adviseur kan u adviseren in zowel de voorbereidingsfase als tijdens en na de verkoop van uw bedrijf. Niet alleen als betrouwbare adviseur voor kennis en praktische zaken, maar ook als support om u bij te staan in moeilijke gesprekken, onderhandelingen en het nemen van besluiten.

De overnamespecialist in de rol van betrouwbare adviseur

U wilt uw bedrijf verkopen. Of denkt er in ieder geval serieus over na. En omdat het zeer waarschijnlijk de eerste keer is dat u zo’n traject ingaat, stelt u zichzelf een reeks aan vragen. Wat is mijn bedrijf waard? Wie zijn mogelijk geïnteresseerd? Welke vragen gaan deze partijen mij straks stellen? Een ervaren overnamespecialist neemt het voortouw in de verkoopvoorbereiding en zet hiervoor doelgericht de bakens uit. Hij legt u relevante vragen voor en zoekt naar oplossingen om goed voorbereid aan het verkoopproces te beginnen.

De overnamespecialist heeft een actieve en leidende rol in gesprekken en onderhandelingen. Hierin komt zijn ervaring met dit voor de meeste ondernemers unieke proces het meest tot zijn recht. In de gesprekken komt kennis van het bedrijf, van juridische en fiscale onderwerpen en het onderhandelingsproces samen. Ook heeft de M&A-adviseur een leidende rol in het redigeren van vaak ingewikkelde transactiedocumenten, in de meeste geval in teamverband met een advocaat. De M&A-adviseur heeft immers het gehele onderhandelingstraject meegemaakt, kent alle details en kent de tegenpartij. En dat is belangrijk, want één enkel detail betekent soms een wereld van verschil.

Bedrijfsovername advies voor omgaan met onzekerheid

Als overnamespecialist is het onze taak om u als ondernemer mee te nemen in het traject van de verkoopvoorbereiding tot de uiteindelijke deal. In dit gehele traject gaat dit voor u gepaard met de nodige emoties en onzekerheid.

Een potentiële koper die, op basis van het due diligence onderzoek, u vertelt wat er aan uw bedrijf mankeert, bijvoorbeeld. Dat kan voor u een pijnlijk moment zijn. Wij weten hoe we in dit soort situaties moeten handelen. Niet alleen tijdens deze gesprekken, maar juist ook in de voorbereiding stemmen we het onderhandelingsproces met u af en kijken naar de volgende stappen, zodat u voorbereid bent op wat er komen gaat.

Door onze ruime ervaring in verschillende branches weten we al vaak wat u kunt verwachten, en nemen die ervaring mee om voor u de best mogelijke deal af te sluiten, zowel qua prijs als qua voorwaarden.

Bent u toe aan een gesprek met een ervaren bedrijfsovername adviseur?

Wanneer u besluit uw bedrijf te verkopen, wilt u zo professioneel en doelgericht mogelijk geadviseerd worden in het verkoopproces. Het gaat om grote belangen en vaak is het de deal van uw leven. Voor een verkoopstrategie op maat neemt een ervaren M&A-specialist van Aeternus graag vrijblijvend contact met u op.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand