De betrokkenheid van Private Equity in de installatiesector
Het toegenomen aantal overnames binnen de Nederlandse en Europese installatiesector in de afgelopen jaren laat zien dat er een consolidatieslag plaatsvindt. De vraag die we ons steeds stellen, is hoe deze trend zich in de nabije toekomst ontwikkelt. Hoe gaan installatiebedrijven bijvoorbeeld om met veranderingen met betrekking tot de huidige energietransitie, personeelstekorten, de wet- en regelgeving druk vanuit de overheid en welke schaal- en integratievoordelen kunnen zij nog behalen uit fusies of overnames?
Naast strategische kopers is er ook een toename te zien in de betrokkenheid van Private Equity partijen in de installatiebranche. De toenemende belangstelling past in het buy-and-build concept dat de investeringsmaatschappijen toepassen. In dit artikel behandelen we de reden van de toenemende betrokkenheid van Private Equity partijen in deze sector, het toekomstperspectief en de gemiddelde prijzen in de markt.
Waarom zijn Private Equity partijen geïnteresseerd in de installatiesector?
Er is de afgelopen jaren veel te doen voor de installatiesector. De verduurzaming van gebouwen (utiliteit & woningbouw), toenemende complexiteit van projecten en veranderingen in wet- en regelgeving over duurzame installaties zijn bepalende factoren die voor verschuivingen binnen de sector zorgen.
Naast deze positieve sectorvooruitzichten is Private Equity geïnteresseerd in de terugkerende omzetstromen voor preventief en curatief onderhoud gedreven installatiebedrijven.
Bovendien biedt het grote aantal installatiebedrijven de potentie tot verdere consolidatie in de sector in de vorm van een actieve buy-and-build strategie, zoals bijvoorbeeld Hoppenbrouwers, Unica en VDK Groep. Laatstgenoemde (onderdeel van het Britse EMK Capital) heeft de afgelopen jaren meerdere overnames gedaan.
Naast eerdergenoemde argumenten zijn onderstaand de meest relevante redenen voor overnames door Private Equity partijen in de installatiesector opgesomd:
- Schaalgrootte; Het valt op dat grote spelers in de markt steeds vaker hun slag slaan en kleine partijen weten in te lijven om daarmee een groter marktaandeel te krijgen met efficiencyvoordelen als gevolg (kennis, inkopen, voorraadbeheersing). Ook landelijke dekking speelt een belangrijke rol hierin. Daarnaast zijn partijen met schaalgrootte beter in staat om specialistische bedrijven effectiever te integreren en deze diensten sneller naar de markt te brengen. Tenslotte zijn grotere partijen gemakkelijker in staat om grote projecten binnen te halen met aantrekkelijke marges.
- Tekort aan gespecialiseerd personeel; Een gebrek aan vakkundig personeel is binnen installatiebedrijven één van de grootste factoren die overnameactiviteiten aandrijven. Door (om)scholing en het aantrekken van nieuw personeel proberen ze dit tekort op te vangen. Voor Private Equity partijen is dit aantrekkelijk, omdat hier mogelijkheden zijn om prijzen en dus de rentabiliteit te verhogen.
- Terugkerende omzetten; Onderhoudscontracten zorgen voor terugkerende omzetstromen. Deze recurring business is aantrekkelijk voor Private Equity partijen, omdat het zorgt voor stabiele cashflows, waardoor de aflossingsverplichtingen gemakkelijk kunnen worden voldaan. Ook verlagen onderhoudscontracten het risico, waardoor de transactieprijs bij verkoop door Private Equity uiteindelijk omhoog gaat.
- Vernieuwing en verbreding in dienstenaanbod; Naast het overnemen van concurrenten om zo als onderneming te groeien, zien we de afgelopen jaren ook een stijging in verticale integratie. Hoppenbrouwers heeft er bijvoorbeeld voor gekozen een integratiemanager aan te stellen die toeziet op de mogelijkheden binnen vernieuwingen en verbredingen binnen het dienstenaanbod van de onderneming.
- Multiple arbitrage door een buy-and-build strategie; Private Equity zorgt voor rendement op haar investeringen door multiple arbitrage toe te passen. Een succesvolle buy-and-build strategie zorgt namelijk bij verkoop van het totale bedrijf voor een hogere multiple van het totale bedrijf dan de multiples die betaald zijn bij de aankoop van de individuele deelnemingen.
Hoewel we vorig jaar een lichte daling zagen in het aantal fusies en overnames, zal de consolidatieslag zich blijven doorzetten en zullen grote spelers zich gaan onderscheiden en uiteindelijk de koers gaan bepalen. Geïnteresseerd in de valuedrivers die we zien in de branche? Lees dan hier ‘7 manieren om de waarde uw bedrijf te verhogen‘
Bron: CBS StatLine
Overzicht recente Private Equity transacties in de installatiesector (2021-2024)
Toekomstperspectief voor overnames in de installatiesector
In 2023 zagen we een daling van het aantal overnames. Dit past in het algemene beeld van overnames in 2023. Oorzaken zijn de hogere rente en de onzekerheid over de woningbouw en de wetgeving rondom de bouw. Hier schreven we al over in onze ‘Top 25 best presterende installatiebedrijven 2023’.
De lange termijn verwachtingen van de sector zijn zeer positief. De voordelen van schaalgrootte zijn evident. De rem is wellicht het personeelstekort, maar wij verwachten dat de rendementen van de installateurs voorlopig goed blijven. Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen zal Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal moeten  zijn. De vraag naar installateurs om over te nemen zal in het algemeen aanhouden. Wij verwachten op grond hiervan dat de consolidatieslag zich blijven voortzetten.
Prijzen in de markt
De multiples in de installatie branche liggen tussen de 4x en 8x de (genormaliseerde) EBITDA. Dit is hoger dan het gemiddelde van het Nederlandse MKB dat op 4.7x ligt (bron: www.brookz.nl). In dit kader merken we op dat:
- De vermelde EBITDA multiple leidt tot een ondernemingswaarde en niet tot een aandelenprijs (ondernemingswaarde -/- economische schulden = aandelenwaarde). Lees meer over ‘Waarde, Prijs en het gebruik van multiples’.
- De transactie- en/of beurs multiples gebruiken we vaker als benchmark. Deze geven slechts een grove indicatie van de prijsvorming in de markt. De weergegeven bandbreedte heeft te maken met verschillende factoren die invloed hebben op de waarde van een bedrijf. Een paar voorbeelden zijn: de opbouw van het werknemersbestand (kennis, leeftijd, functieverblijftijd) en brutomarge per medewerker (productiviteit per werknemer).
Overnamespecialist met kennis in de (duurzame) installatiesector
Wilt u meer weten over uw mogelijkheden voor uw eigen bedrijf? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.
Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.000 klanten begeleid, waaronder de waardering en verkoop van ondernemingen in de (duurzame) installatiesector. Er werken ruim 45 Corporate Finance specialisten verdeeld over de vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo.