Kennisartikel
05-06-2024

M&A-trends in de verpakkingsmachinebranche

Geoffrey NoijGeoffrey Noij op

De verpakkingsindustrie staat voor grote uitdagingen, vooral op het vlak van verduurzaming en technologie. Om aan de nieuwste vereisten voor verpakking te kunnen voldoen, ontwikkelt ook de verpakkingsmachinebranche (verpakkingsmachineproducenten en groothandelaren van verpakkingsmachines) zich in een hoog tempo. Zo valt er in deze branche nog veel efficiëntie te winnen – met een mogelijke consolidatieslag als gevolg. In dit artikel leest u wat er op overnamegebied gebeurt in de wereld van de verpakkingsmachines.

Ontwikkelingen in de branche

In de verpakkingsmachinebranche is veel gaande, met name door de correlatie met de verpakkingsbranche. De steeds verdergaande verduurzaming in de keten, veelzijdigheid van verpakkers en de ontwikkelingen rond big data en kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor behoefte aan vernieuwde verpakkingsmachines. Dat stuwt de markt. Er zijn namelijk grote efficiëntieslagen te maken en dus ook aantrekkelijke marges te behalen.

Overnames in de markt

Die nauwe band tussen verpakkingsmachineproducenten en -groothandelaren, verpakkers en verpakkingsproducenten, zien we ook terug in de M&A-activiteiten in deze markt. Naast horizontale integratie, waarbij er sprake is van een overname binnen dezelfde stap in de keten zoals twee machineproducenten, is er steeds meer sprake van verticale integratie (een overname binnen de keten waardoor er zogenoemde ketenintegratie plaatsvindt). Zo nam het Belgische Van de Velde Packaging – van oorsprong een verpakkingsproducent – al meerdere machinebouwbedrijven over, recentelijk nog het Nederlandse Mibox. Het zijn doorgaans grote bedrijven die dergelijke overnames doen.

Verpakkingsmachineproductie is een kapitaalintensieve industrie, waarvoor doorgaans een uitgebreid en geavanceerd machinepark benodigd is. Als een bedrijf wordt overgenomen, blijft de locatie meestal dan ook in stand. Lees meer over het verkopen van een bedrijf.

Onderstaande tabel laat een greep van de overnames van de afgelopen jaren zien in verpakkingsmachinebranche.

Recente overnames packaging - Aeternus

Wat zien we? Er is activiteit vanuit private equity (PE) partijen. Standard Investment, CVC en Intersaction deden platforminvesteringen in de branche; ze kochten een eerste (platform)bedrijf om het vervolgens aan te vullen met andere, overwegend kleinere bedrijven (add-ons). Zo ontstaat een steeds grotere (groep van) verpakkingsmachineproducent(en) / groothandelaren waar efficiëntieslagen kunnen worden gemaakt, zoals inkoopvoordelen of efficiënte inrichting van overhead, en zo meerwaarde wordt gecreëerd. Het werkveld wordt door private equity-partijen dus gezien als een aantrekkelijke markt. Wat verder opvalt is het veelal internationale karakter van de overnames. Middels deze overnames proberen partijen hun internationale marktpositie te verstevigen, zowel met veroveren van marktaandeel als het acquireren van kennis.

Duurzame verpakkingen de belangrijkste M&A-driver

Overname-activiteit genoeg dus. Wat zijn nu drivers die bedrijven stimuleren op overnamepad te gaan? We zien dat duurzaamheid de consolidatie in de verpakkingsmarkt stuwt. ESG (Environmental, Social en Governance) gaat een prominentere rol spelen, op meerdere gebieden. Producenten en verpakkers staan steeds vaker voor de uitdaging van energiezuinige productieprocessen. De machines die verpakkingen produceren dan wel producten verpakken, verbruiken veel energie, waardoor het uit kostenoverwegingen aantrekkelijker wordt om te focussen op energiezuinige machines/productie. Daarnaast is er vanuit de (eind)klant een steeds grotere behoefte aan klimaat neutrale productie(ketens), waardoor partijen genoodzaakt zijn hier ook meer op in te gaan zetten om mee te blijven doen.  Investeren in innovatie en verduurzaming is dus – zeker op de langere termijn – onvermijdelijk.

Het tweede aspect van duurzaamheid betreft het materiaalgebruik. Klanten eisen namelijk steeds meer dat producten duurzaam zijn geproduceerd én verpakt. Door grote hoeveelheden efficiënt te verpakken kunnen enorme besparingen behaald worden, zowel financieel als milieutechnisch.

Machines worden steeds veelzijdiger en slimmer (en duurder)

Naast machines die voor duurzame processen zorgen, stijgt de vraag naar machines die diverse handelingen kunnen uitvoeren. Zeker met het toenemen van private label-productie willen verpakkingsbedrijven machines die verpakkingen van verschillende materialen in diverse formaten kunnen maken. Om voor elke verpakkingsvariant een aparte machine te hebben, is voor een verpakker niet rendabel; machines worden dan immers niet optimaal gebruikt.

Bij de machines die meerdere handelingen kunnen uitvoeren, is daarom ook de omsteltijd een belangrijke factor. Hoe snel kan de machine worden aangepast zodat die met de volgende klantorder aan de slag kan? Vooral bedrijven die kleine(re) productiebatches draaien, die vaak specialistisch werk uitvoeren, zijn gebaat bij machines met korte omsteltijden.

In verpakkingsmachines wordt steeds vaker slimme technologie verwerkt, waarmee ze ‘zelflerend’ tot steeds betere prestaties komen. Zo kan een machine met behulp van camera’s, sensoren en AI het verpakwerk steeds sneller en met steeds minder productieverlies uitvoeren, ook voor lastig te verpakken producten.

Intussen kleven aan machines met veel extra opties ook nadelen. Een groot gedeelte van de verpakkers heeft namelijk behoefte aan slechts enkele functionaliteiten. Wanneer ze voor hun processen driekwart van de beschikbare opties niet nodig hebben, zijn de kosten voor de multifunctionaliteit relatief hoog. Om die reden produceren verpakkingsmachineproducenten steeds vaker een serie machines oplopend van simpel naar geavanceerd.

In de vers-industrie staat hygiëne bovenaan

Voor verpakkingsmachineproducenten en – groothandelaren die zich op de vers- en foodindustrie richten, is ook hygiëne een heel belangrijk thema. Uit een onderzoek van het Amerikaanse PMMI onder een groep verpakkings-experts in de voedselverwerkende industrie bleek dat 73% van hen hygiëne het belangrijkste aspect vindt bij de aanschaf van een verpakkingsmachine. Ter vergelijking: omsteltijd scoorde 50%, veiligheid 43% en duurzaamheid 25%. Hoewel deze percentages waarschijnlijk per land zullen verschillen, bevestigen ze de bepalende rol van hygiëne in de vers-industrie.

De prijszetting van verpakkingsmachinebedrijven

Een steeds complexer (en daarmee vaak duurder) machinepark, aanvullende wensen en eisen van klanten op het gebied duurzaamheid en hygiëne drijven de M&A activiteit in de verpakkingsmachinebranche. De thans gangbare transactiemultiples in de branche voor verpakkingsmachineproducenten liggen over het algemeen tussen de 6,5 en 8,0 keer de (genormaliseerde) EBIT, afhankelijk van een aantal factoren van de onderneming zoals de size en bestendigheid van de EBIT. Voor groothandelaren ligt deze multiple vaak iets lager. Deze transactieprijzen representeren de prijs voor de aandelen cash- en debt-free. Het gebruik van EBIT(DA)-multiples is handig als algemene vuistregel en in de communicatie, maar is ook erg onnauwkeurig aangezien er onvoldoende rekening wordt gehouden met bedrijfsspecifieke elementen.

Een belangrijke factor die de prijszetting – en dus de deal – sterk beïnvloedt, is de bestendigheid van de EBIT(DA). Daarbij spelen diverse risicofactoren een rol, zoals de afhankelijkheid van het management of specialisten binnen de organisatie, en de mate waarin één of twee klanten de omzet bepalen. Ook is het voor een koper van belang dat het bedrijf niet te afhankelijk is van één leverancier.

Vanzelfsprekend is daarnaast de paraatheid van gegevens belangrijk. Bij elke deal wordt een due dilligence gedaan. Het kunnen overleggen van alle relevante certificaten – zeker rond de genoemde hygiëne van verpakkingsmachines – helpt daarbij in positieve zin. Als de benodigde gegevens voor dit boekenonderzoek niet aanwezig zijn, kan dit negatieve consequenties hebben in de uitwerking van een deal.

Tot slot is in deze branche ook intellectual property belangrijk. Het bezitten van een uniek type machine die niet door anderen mag worden geproduceerd, is een prijsverhogende factor.

Overnamespecialist met kennis van de verpakkingsbranche

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw eigen bedrijf? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1000 klanten begeleid in begeleiding van aan- of verkooptrajecten, bedrijfswaarderingen, het ophalen van bedrijfsfinancieringen en valuemanagement. Met ruim 50 corporate finance-specialisten verdeeld over vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo, kunnen wij u begeleiden bij de overname.

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand