Ontwikkelingen in het private equity landschap
In een eerdere rapportage van vorig jaar hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van het private equity landschap. In dit artikel belicht ik de mutaties die in de eerste helft van 2024 hebben plaatsgevonden en ga ik in op de belangrijkste inzichten uit de rapportage “Mutaties in het private equity landschap.
Het totaal aantal PE-partijen steeg per 30 juni 2024 naar 267, vergeleken met het aantal van 227 eind 2023 in de vorige rapportage (+18%). Analoog hieraan steeg ook het aantal deelnemingen van 3656 naar 4941 (+35%). Hiervan zijn 632 deelnemingen afkomstig van de 40 nieuw toegevoegde PE-partijen.
De 227 PE’s die eind 2023 al in de database waren opgenomen, hebben in het eerste halfjaar van 2024 fors geïnvesteerd in nieuwe bedrijven. Het aantal deelnemingen van deze groep steeg met 22.5% (+809 nieuwe deelnemingen).
Aantal exits opvallend laag in het eerste half jaar
In tegenstelling tot het aantal nieuwe deelnemingen, was het aantal exits met 152 extreem laag. Slechts 69 PE’s (26%) wist een of meerdere deelnemingen te verkopen. Dit betekent dat 70% van de PE’s in het eerste halfjaar geen enkele deelneming verkochten.
Mogelijke redenen voor lage aantal exits
In het eerste half jaar van 2024 zijn slechts 3% van het totaal aantal deelnemingen verkocht. Stel dat dit cijfer ook voor geheel 2024 zou gelden, dan zouden we voor geheel 2024 op 6% eindigen. Dat zou neerkomen op een gemiddelde investeringsperiode van 16 jaar, terwijl er een gemiddelde investeringstermijn van 5-7 jaar wordt verwacht, gelijk aan een exitpercentage van 14 – 20%.
Natuurlijk wordt het gemiddelde cijfer lichtjes vertekend, omdat er ook private equity bedrijven in het bestand staan die een zogenaamde hold-strategie hebben. Dit betreft echter slechts een gering aantal en zal het gemiddelde dus niet wezenlijk veranderen.
Op basis van de data vanuit de database van een half jaar is het moeilijk een specifieke reden aan te geven. Vanuit de dagelijkse praktijk constateren we echter het volgende:
- Het lage aantal kan een reactie zijn van het hoge aantal exits die de post corona exit golf in de periode 2021- 2023, waarbij de meeste PE’s uitstekende rendementen maakten. In de jaren daarna zijn de PE’s weer gaan investeren en zijn er nieuwe bedrijven bijgekomen, die nog niet klaar zijn om verkocht te worden. Dus er is sprake van een overall nog ‘jonge’ portefeuille.
- De geopolitieke situatie en de daaruit voortvloeiende onzekerheid had impact op bepaalde branches en leidde ook tot uitstel van beslissingen bij private equity.
- De hogere rente in 2023 en 2024 en de voorzichtige houding bij banken. Private equity financiert in de regel een belangrijk deel van de koopprijs met vreemd vermogen. Hogere rentes hebben dan ook impact op de financierbaarheid van deals.
- Komende vanuit een meer ‘bullish’ 2022 en 2023, hadden verkopers in het eerste halfjaar 2024 prijsverwachtingen gebaseerd op oude prognoses. De forecasts voor het lopende jaar vielen in sommige sectoren slechter uit. Daardoor was er vaker sprake van een mismatch tussen kopers en verkopers. Verkoopprocessen werden in dat geval vroegtijdig afgebroken of niet doorgezet.
- Er zijn in de afgelopen jaren nieuwe private equity partijen bijgekomen, die wellicht onder de concurrentiedruk te gemakkelijk hebben geïnvesteerd of te duur hebben gekocht en nu even op de blaren moeten zitten en nieuwe plannen moeten maken met hun portfoliobedrijven.
Exits per branche: software exits voeren de boventoon
Wanneer we kijken naar de verdeling per branche, zien we dat ongeveer 1 op de 5 exits betrekking heeft op de IT, Software en Technologybranche (IST). Opvallend is dat het aandeel IST exits (20%) lager is dan het aandeel IST-bedrijven in de totale portefeuille (30%), terwijl dit bij Pharma, Healthcare & Life Sciences juist andersom is (15% versus 9%).
Vanuit de dagelijkse praktijk binnen Aeternus zien we nog steeds een behoorlijke interesse van private equity in de IST-sector, in toenemende mate ook met concurrentie van strategische partijen vanuit het buitenland. De verdeling hieronder laat zien binnen welke subsectoren de exits hebben plaatsgevonden. Ditzelfde geldt voor de subsectoren binnen Pharma, Healthcare & Life Sciences.
IT, Software & Technology exits | % |
Software development | 19% |
Internet platforms | 12% |
SaaS | 11% |
Pharma, Healthcare & Life Sciences exits | % |
Medtech | 16% |
Medical Devices | 10% |
E-Health | 9% |
Opvallende investeringen: verschuivingen
Wanneer we kijken naar de branches waarin private equity investeert, zien we dat de focus verschuift naar een aantal specifieke branches. Uiteraard blijft de IT, Software & Technology branche de onbetwiste nummer 1. Wat wel opvalt is dat de branche Chemicals & Energy meer op de radar staat als we kijken naar de 1441 nieuw toegevoegde investeringen.
Daarnaast is het aandeel Consumer products in de nieuwe investeringen lager dan in de bestaande portefeuille. Gelet op de ontwikkeling post-Corona van consument georiënteerde bedrijven lijkt dit wel verklaarbaar.
Uitbreiding database met nieuwe partijen
Vooral nieuwe buitenlandse private equity partijen
In totaal zijn er sinds de vorige editie 40 nieuwe partijen toegevoegd aan de database van Aeternus. Hiervan heeft slechts 35% een hoofdkantoor in Nederland. De andere 65% opereren vanuit het buitenland en hebben al of nog niet een deelneming in Nederland. Van de 26 PE’s met een hoofdkantoor in het buitenland, waren er 5 afkomstig uit US, 8 uit de UK en 4 uit België.
Nieuwe partijen hebben duidelijke branche voorkeur
Van de 40 nieuwe private equity partijen hebben 28 partijen een duidelijke branchevoorkeur. Dit is afwijkend van de bestaande 227, waar het merendeel juist geen branchevoorkeur heeft. Deze verschuiving kan wijzen op een opkomst van zogenaamde hyperfocus investment firms: private equity partijen die zich richten op een select aantal specifieke investeringen of niches. Toch besluiten weinig bestaande PE’s om zich te focussen op één of een beperkt aantal sectoren. Dus wat mij betreft is er geen sprake van een trend. Gekeken naar de toegevoegde waarde van private equity voor het bedrijf waarin ze investeren, zou branchefocus wel een goede zaak zijn.
Meer weten over het private equity landschap? Download het rapport hier!
Overnamespecialist met kennis van het private equity landschap
Een bedrijf kopen of jouw bedrijf verkopen is een belangrijk en ingrijpend besluit, waar je goed over moet nadenken. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.
Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.500 klanten begeleid. Er werken ruim 55 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo. Meer weten over wat Aeternus voor jou kan betekenen, maak dan een afspraak.