Overnamemarkt advies- en ingenieursbureaus volop in beweging
De overnamemarkt van advies- en ingenieursbureaus beweegt volop. Veel overnames komen tot stand doordat kleinere ingenieursbureaus op zoek gaan naar strategische aansluiting en grotere ingenieursbureaus naar geografische uitbreiding. In dit blog delen we de belangrijkste ontwikkelingen in de branche vanuit een M&A invalshoek. Onmisbare inzichten bij het bepalen en uitzetten van de juiste strategische koers voor bedrijven in de advies- en ingenieursbranche.
Uit gesprekken met ingenieursbureaus blijkt dat de koplopers in de ingenieursbranche (in termen van omzet) in hun buy-and-build strategie zich beperkt interesseren in “meer van hetzelfde”. Hun buy-and-build strategie richt zich op het overnemen van branchegenoten die:
- Voorop lopen in automatiseren van werkzaamheden, nieuwe technologieën dan wel processen ontwikkelen en zich daarmee onderscheiden in de markt.
- Hoogopgeleid personeel in dienst hebben (consultancy en engineering) op het gebied van bijvoorbeeld projectmanagement, ruimte en ontwikkeling en/of bepaalde specialismes zoals stedelijke gebiedsontwikkeling, klimaatadaptie, water en duurzaamheid/circulariteit.
Kleinere ingenieursbureaus behouden steeds moeilijker voldoende concurrentiekracht en slagkracht. Ze werken met een beperkt investeringsbudget en voeren een (groot) deel van de opdrachten uit als onderaannemer in een consortium. Grotere bureaus spelen hierop in en gaan op ‘overname’ jacht.
Trends die (M&A-)beleid en waarde van ingenieursbureaus beïnvloeden
Diverse trends die wij in de markt waarnemen, bepalen het M&A beleid van bureaus. Hieronder lichten wij enkele trends uit:
- Krappe arbeidsmarkt
De vraag naar goed en hoogopgeleid personeel (consultancy en engineering) is groot. De arbeidsmarkt is echter krap. Om versneld te groeien, doen veel bureaus overnames. - Complexiteit opdrachten en verduurzaming
De complexiteit van opdrachten en de vraag naar duurzame oplossingen neemt toe. Integraal en optimaal samenwerken is in vraagstukken over gebiedsontwikkeling belangrijk. Met een overname halen bureaus bepaalde specialismes binnen om integrale en multidisciplinaire diensten aan te kunnen bieden. - Geografische verschuiving
Door verschillen in woningtekorten zoeken bureaus naar geografische uitbreiding. De grootste woningtekorten zijn in de regio Randstad. Hier zoeken bureaus dan ook verdere uitbreiding. - Digitale transformatie
Digitalisering en nieuwe technologieën bieden kansen voor ingenieursbureaus. De koplopers in de ingenieursbranche (in termen van omzet) interesseren zich in branchegenoten die hierin vooroplopen.
Overnameprijzen: tussen de 4 en 6 keer EBITDA
De thans gangbare transactie multiples in de ingenieursbranche liggen grofweg tussen ca. 4 en 6 keer de (genormaliseerde) EBITDA. Dit is de prijs voor de aandelen cash- en debt free. Het gebruik van EBITDA-multiples is handig als algemene vuistregel en in de communicatie, maar is ook erg onnauwkeurig. EBITDA-multiples houden namelijk onvoldoende rekening met bedrijfsspecifieke elementen zoals bijvoorbeeld een buitengewoon groeipotentieel, de afhankelijkheid van het zittende management, benodigde (inhaal) investeringen en de tijdswaarde van geld. In de professionele waarderingspraktijk hanteren wij daarom de DCF-methode.
Recente fusie- en overnameactiviteiten
Hieronder staat een overzicht van de overnames in de branche in 2020 en 2021. Een uitgebreider overzicht staat in het brancherapport.
Op nummer twee in bovenstaande lijst staat de overname van Stantec door AGEL Adviseurs. Aeternus heeft AGEL adviseurs begeleid bij deze overname. Weten hoe Aeternus de juiste koper voor AGEL adviseurs gevonden heeft? Lees dan hier de casestudy.
Uitgebreide analyse van de sector
Wilt u meer lezen over de voornaamste trends en ontwikkelingen in de branche? >> Vraag dan hier het volledige rapport op.