Kennisartikel
27-08-2021

Total Specific Hosting is de best presterende Managed IT Provider

Jacques JettenJacques Jetten op

Dat blijkt uit een onderzoek van het IT, Software & Technology (IST) brancheteam van Aeternus Corporate Finance. Op nummer twee en drie komen Uniserver en Open Line. IT Providers opereren in een continu ontwikkelende digitale wereld met veel snelgroeiende bedrijven en hoge bedrijfswaarderingen. Mede daardoor zijn IT providers ‘hot’ in M&A. Ook de nadrukkelijke aanwezigheid van investeringsmaatschappijen in de sector heeft zijn weerslag op de fusie- en overnameactiviteit in de markt.

De top 5 best presterende bedrijven binnen de sector

De top 5 van financieel best presterende Managed IT Providers zijn:

 1. Total Specific Hosting
  TSH behaalde de hoogste efficiencyverbetering in 2019 ten opzichte van 2018 van de bedrijven in de top 25. Daarnaast heeft TSH de op één na sterkste groei in absolute brutowinst doorgemaakt. Dit is mede te danken aan de actieve groeistrategie die TSH hanteert met Strikwerda Investments als participerende investeringsmaatschappij. Op overnamegebied heeft TSH tot en met 2020 al zes keer toegeslagen. Een recente overname is Missing Piece uit Wijk bij Duurstede, een ICT-dienstverlener met focus op werkplekken voor de financiële sector.
 2. Uniserver
  Nummer twee in de lijst, Uniserver presteerde het best op de winstgevendheidsratio’s en voert de ranglijst zowel aan op basis van brutowinst per medewerker als op basis van de EBITDA per medewerker. In 2020 heeft Uniserver een grote slag geslagen door managed cloud provider Denit over te nemen van vermaard software-investeerder Main Capital.
 3. Open Line
  Open Line laat een goede overall performance zien en meldt zich op elke prestatie-indicator in de (sub)top. Het van oorsprong Limburgse Open Line is landelijk actief en telt inmiddels vijf vestigingen. In 2020 heeft Capital A Partners een meerderheidsbelang verworven in het bedrijf. Sinds 2016 was haar collega-investeringsmaatschappij Nordian Capital meerderheidsaandeelhouder.
 4. Ilionx
  In 2018 heeft ilionx met ondersteuning van het investeringsfonds Egeria QNH Consulting, een specialist op het gebied van business analytics en managed services overgenomen. In 2019 werd ook ICTZ, een volledig op de zorgsector gerichte managed services provider, overgenomen. Recentelijk breidde ilionx verder uit met de overname van Le Blanc Advies, een consultancybureau gespecialiseerd in verandertrajecten voor (semi)overheidsorganisaties.
 5. Intermax Group
  Intermax Group presteerde met name sterk op de winstgevendheidsratio’s met twee tweede plaatsen in de categorieën ‘brutowinst per medewerker’ en ‘EBITDA per medewerker’. Intermax Group bestaat uit de bedrijven IntermaxBizwayGuardian360GridlyNFIR en Guida. Ook Intermax Group is actief op overnamegebied. In 2018 nam het bedrijf een 50%-belang in Bizway, werd hostingprovider Internet Unie overgenomen en nam dochterbedrijf NFIR haar branchegenoot True Access over. Deze overnames heeft Intermax Group tot op heden gerealiseerd zonder steun van een kapitaalkrachtige investeerder.

Sterke aanwezigheid van Private equity in de sector

Vijftien bedrijven uit onze top-25 worden ondersteund door investeringsmaatschappijen. Sinds enkele jaren is een sterke consolidatieslag gaande waarin regionale werkplekbeheerders hun krachten bundelen. Hiermee verzekeren deze fusiebedrijven zich onder andere van schaalvergroting, verhoogde aantrekkingskracht voor werknemers en een groter dekkingsgebied voor nationaal of zelfs internationaal opererende bedrijven. Investeringsmaatschappijen zijn bij uitstek geschikt om als krachtige kapitaalverschaffer deze consolidatieslag te stuwen. Voor deze investeringsmaatschappijen zijn met name de stabiele en wederkerige omzetstromen in deze nog altijd sterk groeiende markt attractief.

Onderstaand presenteren wij een overzicht van investeringsmaatschappijen die momenteel actief zijn in de Nederlandse Managed IT-markt.

Aeternus Top 25 IST branche-07

Consolidatieslag merkbaar in de fusie-en overnameactiviteit in de markt

De nadrukkelijke aanwezigheid van investeringsmaatschappijen in de sector heeft zijn weerslag op de fusie- en overnameactiviteit in de markt. De laatste jaren is de dealflow hoog binnen de sector. Investeringsmaatschappijen drijven deze dealflow verder op door de buy-and-build-strategie die zij hanteren. Het overzicht met overnames binnen de branche toont aan dat met name bij de door investeringsmaatschappijen gesteunde partijen veelvuldig overnames gedaan worden doormiddel van zogeheten add-on-investeringen.

Top-25 best presterende Managed IT Providers

Wilt u de financiële prestaties van 25 best presterende Managed IT Providers bekijken en meer weten over de overnames, trends en ontwikkelingen in de markt? Vraag hier het volledige rapport op: >> Top-25 Managed IT Providers.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand