Kennisartikel
30-07-2020

Overnames in de Nederlandse packagingmarkt

Carlo CariaCarlo Caria op

De M&A-markt voor packagingbedrijven is zeer actief de laatste jaren. Veel bedrijven proberen hun marktpositie te verstevigen door middel van overnames van branchegenoten.

Hieronder een lijst met een spraakmakende greep uit de deals die hebben plaatsgevonden in de Nederlandse packagingmarkt in de periode 2018-2020.

tabel overnames-1

Consolidatieslag in de packagingsector

Het valt op dat er in de markt de laatste twee jaar sprake is van een zekere consolidatieslag. Het gaat hierbij zowel om verticale integratie (zoals de deal tussen Oerlemans en Frisiapack) als horizontale integratie (zoals de deal tussen Berlin Packaging en Novio Packaging Group).

De consolidatieslag zorgt voor meer marktpower bij de grotere partijen, die gezamenlijk de markt kunnen gaan domineren. Dit betekent ook grotere concurrentie voor de MKB-bedrijven en een groeiende druk op deze wat kleinere partijen om te kunnen blijven concurreren met de grotere spelers. Die MKB-bedrijven zijn de spelers in onze Top-25 , die dus ook richting toekomst een strategisch vraagstuk tegemoet kunnen zien: zoek ik aansluiting bij een grotere partij of kan ik op eigen kracht, organisch dan wel door middel van een overname, doorgroeien?

Internationalisering

Wat verder opvalt is dat bij het merendeel van de deals een internationale partij betrokken is. Veel buitenlandse partijen lijken hun marktpositie te willen verstevigen in Nederland, dan wel in Europa. Ook zijn diverse investeringsmaatschappijen geïnteresseerd in deze sector.

De acquisitie van 75% van de aandelen van de Schoeller-Allibert Group door Brookfield Business Partners ging bijvoorbeeld gepaard met een bedrag van circa € 200 miljoen (Bron: Packaging Gateway).

Verwachtingen M&A in de sector

Op grond van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en internationalisering, is de verwachting dat de komende tijd meer M&A-transacties in deze sector plaats zullen vinden. Meer grote spelers van buiten Europa zullen zich gaan richten op de Europese markt en gaan op zoek naar bedrijven in de sector om hun afzetgebied te vergroten. Bedrijven uit de sector die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, zijn belangrijke gewilde targets.

Meer weten over de branche, trends, ontwikkelingen en welke bedrijven in deze branche financieel het best presteren? Vraag hier ons Onderzoeksrapport TOP 25 beste presterende bedrijven in de Paper & Packagingsector aan.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand