Kennisartikel
29-12-2022

Robottechnologie staat meer dan ooit in de belangstelling

Geert SmetsGeert Smets op

De trend van robotisering zal de komende decennia onverminderd doorgaan. Er is een duidelijke tansformatie zichtbaar van robotautomatisering in zowel de traditionele als de nieuwe industrieën. Robotics bedrijven kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het succes van hun klanten. Vergroten van operationele efficiëntie is een continue uitdaging van bedrijven. Robottechnologie staat meer dan ooit in de belangstelling door de sterk veranderende marktomstandigheden sinds de pandemie. Daardoor heeft ook de groei van M&A-activiteiten in Robotics in de afgelopen jaren een boost gekregen. 

We gaan in dit blog verder in op de trends die wij zien en wat dit betekent voor overnames in de Robotics sector.

Trends die de robotiseringssector stuwen

Volgens de International Federation of Robotics (IFR) zijn er verschillende trends die robotisering rugwind geven:

  • Verlagen van afhankelijkheid van arbeid
  • Sterkere concurrentiepositie door lagere afhankelijkheid van de toeleverketen
  • Een hogere (arbeids-)productiviteit
  • Data

Door robotisering zijn de klanten van Robotics bedrijven in staat een hogere productiviteit te realiseren. Deze trends ondersteunen een verdere groei van de Robotics bedrijven, aangezien het aantal installaties van industriële robots gedurende 2022-2025 naar verwachting tussen de 6% en 9% per jaar zal groeien (bron: IFR World Robotics Report 2022). Robotics Bedrijven hebben hierdoor momenteel zeer goed gevulde orderboeken, waarbij het aantal orders uit landen met een relatief schaars aanbod van arbeid sterk overheerst.

“Wereldwijd heeft de ‘installed base’ van operationele industriële robots in 2022 een nieuw record bereikt van ongeveer 3,5 miljoen eenheden” 

Overname activiteit in de Robotics 

De groei van overname activiteiten in Robotics heeft in de afgelopen jaren een boost gekregen. Robottechnologie staat meer dan ooit in de belangstelling door de sterk veranderende marktomstandigheden sinds de pandemie (bron: IFR). Deze trend leidt tot een groei in de M&A activiteit. Het aantal (internationale) transacties is in 2021 fors toegenomen na een dip in de tweede helft van 2020 door de grote economische onzekerheid.

Nationale M&A activiteit

Er vinden nog relatief weinig overnames plaats in de Nederlandse markt. Enkele grote (internationale) strategen nemen kleinere ondernemingen over om hun product- en/of sectoraanbod te verrijken.

Overnames Robotics Nederland

 

Internationale M&A activiteit

Er is wel degelijk een internationale consolidatieslag gaande. Deze trend wordt met name aangedreven door kopers uit de grote Industrial Robotics markten zoals de Verenigde Staten, China, Duitsland en Frankrijk.

Overnamespecialist met kennis van de Industrial Manufacturing 

 

Wilt u meer weten over de Robotics markt en de top 20 beste presterende Robotics bedrijven in Nederland? Download dan hier het rapport ‘Top 20 beste presterende Robotics bedrijven in Nederland’.

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.000 klanten begeleid, waaronder de waardering en verkoop van bedrijven in de Industrial Manufacturing. Er werken 35 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo.  

Meer weten over wat Aeternus voor u kan betekenen? Bekijk dan hier voor de mogelijkheden. 

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand