Kennisartikel
30-01-2023

De overnamemarkt voor SaaS-bedrijven is fors in beweging

Dex van GilsDex van Gils op

SaaS-bedrijven opereren in een omgeving met veel snelgroeiende bedrijven, hoge multiples en veel dealactiviteit. De overnamemarkt voor SaaS-bedrijven is momenteel fors in beweging. Zowel nationale als internationale strategische partijen en investeringsfondsen zijn actief. Dit is onder andere terug te zien in het aantal deals in 2021 en eerste half jaar 2022. De abonnementeninkomsten van SaaS-bedrijven hebben een terugkerend karakter (‘recurring revenues’) en vormen een belangrijke valuedriver in deze markt. Transacties zijn dan vaak ook op de recurring revenue gebaseerd, in tegenstelling tot de in andere sectoren gangbare EBITDA-multiple. Dit maakt schaalbare SaaS-oplossingen met sterk groeiende recurring revenues ‘hot’ in M&A.

We gaan in dit blog verder in op de trends die wij zien en wat dit betekent voor de overnames in de SaaS sector.

Trends binnen de SaaS sector

Private equity & software

In een periode van slechts een aantal jaar is de interesse van private equity in software sterk toegenomen. Hiermee is de sector één van de belangrijkste focuspunten geworden voor financiële investeerders. De hoge interesse van private equity in (SaaS-)softwarebedrijven leidt tot een hoge mate van concurrentie en drijft hiermee de prijzen op.

Verticale SaaS steeds populairder

De eerste SaaS-succesverhalen waren vooral horizontale oplossingen die een breed publiek aanspraken en daarmee voor bedrijven in verschillende sectoren geschikt waren. Er ontstaan echter steeds meer SaaS-bedrijven die sectorspecifieke processen digitaliseren.

Personeelstekort

Het personeelstekort speelt al jaren een rol. Na een kleine terugval van het tekort als gevolg van de corona uitbraak wordt de arbeidsmarkt momenteel wederom gekenmerkt door een ongekend hoog tekort. Het aanhoudende personeelstekort heeft daarbij tevens effect op de overnamemarkt. De rem op de autonome groei leidt ertoe dat ondernemers in met name het MKB-segment verkoop van hun bedrijf overwegen.

Artificial Intelligence en Machine Learning

Om ondanks het schaarse personeel een goed draaiende en efficiënte organisatie neer te zetten zien we dat veel SaaS-oplossingen tegenwoordig gebruik maken van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Machine Learning wordt voornamelijk gebruikt om veel voorkomende taken te automatiseren zoals training, marketing campagnes en klantcontact.

De 25 best presterende Nederlandse SaaS-bedrijven

Onze sectorspecialisten hebben een top 25 samengesteld op basis van de financiële prestaties van Nederlandse SaaS-bedrijven. Een aantal feiten op een rij:

  • De top-25 van 2020 behaalde een gemiddelde brutowinst van €29,5 mln. In 2019 bedroeg de gemiddelde brutowinst €26,9 mln. Dit komt neer op een procentuele stijging van 9,4% in 2020 ten opzichte van 2019.
  • De top-25 behaalde in 2020 een gemiddelde EBITDA van € 9,3 miljoen. In 2019 bedroeg deze € 7,4 miljoen. Dit komt neer op een procentuele stijging van 26,5%.
  • Als productiviteitsmaatstaf zijn de brutowinst en EBITDA per medewerker gebruikt. In 2019 presteerde de top-25 met een gemiddelde brutowinst per medewerker van €141k net iets beter ten opzichte van 2020 (€139k). Dit betekent een lichte daling van 1,6% in productiviteit.
  • De gemiddelde top-25 SaaS-bedrijf had 219 werknemers in dienst in 2020 (2019: 206).

Overname activiteit in de SaaS-sector

SaaS-bedrijven waren ook de laatste jaren weer een aantrekkelijke prooi. Bekende ‘veelplegers’ als software-investeerder Main Capital, het inmiddels beursgenoteerde Total Specific Solutions en het door het Amerikaanse investeringshuis Hg Capital als grootaandeelhouder gesteunde Visma hebben ook in de afgelopen twee jaar niet stilgezeten.

Main Capital kondigde dit jaar tot dusver maar liefst twaalf platforminvesteringen en achttien add-ons aan. Total Specific Solutions kocht zes bedrijven binnen de landsgrenzen en ook Visma sloeg dit jaar meermaals toe in Nederland.

Overnamespecialist met kennis van de SaaS-sector

Wilt u meer weten over de SaaS markt en de top 25 beste presterende SaaS bedrijven in Nederland? Download dan hier het rapport ‘Top 25 beste presterende SaaS bedrijven in Nederland’.

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.000 klanten begeleid, waaronder de waardering en verkoop van ondernemingen in de SaaS sector. Er werken 36 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo.  

Meer weten over wat Aeternus voor u kan betekenen? Bekijk dan hier de mogelijkheden. 

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand