Kennisartikel
13-04-2021

Meer overnames door marktomstandigheden Transport- en Logistieke sector

Bas van SoestBas van Soest op

De Transport- en Logistieke sector beleeft onzekere economische tijden. Toch zien we volop M&A activiteit. Er is binnen de Transport- en Logistieke sector al enkele jaren sprake van een toenemende consolidatieslag. De reden voor fusies en overnames is veelal schaalgrootte om zodoende de uitdagende marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.

Het relatief hoge aantal transacties houdt nauw verband met deze uitdagende marktomstandigheden (onder andere op het gebied van digitalisering, e-commerce, verduurzaming, personeelstekort en het verbeteren van de marge). Door de huidige economische omstandigheden als gevolg van de Brexit, de stikstof- en PFAS-problematiek en nu ook de gevolgen van de Corona pandemie, is er in toenemende mate behoefte aan schaalvergroting. Doormiddel van schaalvergroting is het mogelijk synergievoordelen te behalen en daardoor de concurrentiepositie te verbeteren en toekomstbestendiger te worden.

Meer fusies en overnames door de coronacrisis?

Door het coronavirus zullen naar verwachting meer fusies en overnames tot stand komen, al dan niet noodgedwongen doordat kleinere bedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden. De huidige markt biedt hierdoor kansen voor grotere ondernemingen die open staan voor acquisities. Deze ondernemingen kunnen namelijk profiteren van het feit dat kleinere ondernemingen mogelijk niet zelfstandig kunnen overleven onder de huidige omstandigheden. We verwachten dat de M&A activiteit in Transport- en Logistieke sector zich dan ook voort blijft zetten. Uit het overzicht van overnames blijkt in ieder geval dat de M&A activiteit gedurende de eerste paar maanden van Corona niet stil heeft gelegen.

Overnames in de Transport- en Logistieke sector

In de lijst met overnames valt op dat Van Staalen de Vries in ruim een half jaar tijd twee overnames heeft gedaan; in januari 2019 deed het bedrijf ook al een overname (Franken Transport, niet in huidige lijst). Ook De Winter Logistics, Nijhof-Wassink en Neele-Vat Logistics deden in een relatief korte tijd ieder twee overnames.

De overnames die het meeste in het oog springen in deze lijst zijn:

  • De overname van 80% van de aandelen van KLG Europe door de Chinese expediteur Sinotrans (de overige 20% van de aandelen worden medio 2021 overgedragen).
  • Vos Logistics die Snel Shared Logistics heeft overgenomen na een jarenlange samenwerking.
  • Kuehne + Nagel die Koninklijke Rotra’s wegtransport en logistieke activiteiten heeft overgenomen. Hierbij continueert Rotra Air & Ocean als zelfstandig digitaal expediteur.

De top 5 grootste bedrijven binnen de sector

De top 5 van financieel best presterende bedrijven binnen de Transport- en Logistieke sector zijn:

  1. Dfds Logistics B.V.
  2. Base Logistics
  3. Hsf Distri Holding B.V.
  4. Beheer- En Exploitatiemaatschappij Zijderlaan B.V
  5. Dachser Netherlands B.V

Opvallend is dat van de bedrijven uit deze top 5 enkel DFDS een overname heeft gedaan in de betreffende periode. Het ferry en transportbedrijf nam Huisman Group te Wijchen over, een aanbieder van deelladingtransport en contract logistics die zich richt op tijd kritisch vrachtvervoer tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk & Ierland. Doordat DFDS een solide logistieke dienstverlening heeft opgebouwd, vullen de bedrijven elkaar naadloos aan.

Base Logistics deed in februari 2019 wel een overname van Special Logistics Services (SLS) Benelux, specialist in field service logistics binnen de Benelux. In de lijst valt tevens op dat er nagenoeg geen financiële investeerders als kopers geïdentificeerd worden, reden hiervoor is mogelijkerwijs de geringe marge op bedrijven in de Transport- en Logistieke sector. Het overgrote deel van de kopers zijn strategische kopers die synergievoordelen willen behalen.

Krachten bundelen gedurende uitdagende (economische) omstandigheden

In de periode juli 2019 t/m begin oktober 2020 hebben er 12 fusies plaatsgevonden. Dit zijn er opvallend veel in vergelijking met het aantal van twee fusies uit de vorige editie van ons Top 50 rapport uit 2019. Zo fuseerde AB Texel Group, het bedrijf dat in de afgelopen jaren al meerdere overnames deed, met Transportbedrijf Wieg mink. Hartman Expeditie fuseerde zelfs twee keer, in januari 2020 met Brinkman Trans Holland en een maand later met J.P. Vis & Z.

Het grote aantal fusies bevestigt dat Transport- en Logistiekbedrijven krachten bundelen gedurende de huidige uitdagende (economische) omstandigheden van de sector. Wat opvalt is dat er veelal een samenwerking bestond tussen partijen, alvorens de krachten werden gebundeld.

Top 50 best presterende bedrijven in de Transport- en Logistieke sector

Wilt u de financiële prestaties van de 50 best presterende bedrijven in de Transport- en Logistieke sector bekijken en meer weten over de trends en ontwikkelingen in de markt? Vraag hier het volledige rapport op: >> Top 50 Transport en Logistiek

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand