35 Recycling bedrijven uitgelicht

Recycling | Fusie- en overnamemarkt onveranderd actief

Lieke JanssenLieke Kessels-Janssen op

Ondanks de gevolgen die de coronacrisis en meer recent, de impact van inflatie, stijgende rentes en geopolitieke onrust had op de economie. Staat de fusie- en overnamemarkt in de recyclingsector niet stil. De overnameactiviteit bleef stabiel in 2020, 2021 en ook in 2022. In deze blog leest u wat er gebeurt op overnamegebied in de recyclingbranche.

Transacties in de recyclingsector waren er zowel nationaal als internationaal te bespeuren. Opvallend is hierbij het uitblijven van een prominente rol van private equity. De selectie van overnames in de Nederlandse recyclingsector laat vanuit
allerlei perspectieven diversiteit zien. Zowel nationale als internationale spelers zijn actief op Nederlandse bodem. Waar in het eerste halfjaar van 2021 het Duitse PreZero nadrukkelijke aanwezigheid in de Nederlandse recyclingbranche heeft vergaard. Daarnaast worden ook verscheidene reststromen vertegenwoordigd in de selectie. Desondanks zijn partijen die diverse afvalstromen recyclen nadrukkelijker aanwezig dan partijen die gericht zijn op één reststroom.

Remondis actief op overnamepad

Opvallend is de overnameactiviteit van Remondis. In de afgelopen tweeënhalf jaar werden maar liefst vier overnames gedaan door het concern. Aalderson, Baetsen, Rutgers Milieu en Rijnmond Milieu werden allen overgenomen. Waarvan Baetsen enkel haar recyclingactiviteiten verkocht.

Raak Metals werd in 2020 ingelijfd door PE partij Gilde Equity Management. In datzelfde jaar nam Raak Metals zelf Stolwerk Metaal over om in september 2021 een volgende stap in het buy-and-build traject te zetten met de overname van P. Knobel & Zn Metaalrecycling.

Tot slot, gedurende het eerste halfjaar van 2022 heeft Renewi verdere schaalgrootte vormgegeven door het Amsterdamse GMP Groep over te nemen. Daarnaast is de De Peute Group in handen gekomen van het Thaise SGG Packaging en is Dolphin Metal Separation overgenomen door branchegenoot Heros Sluiskil.

Consolidatieslag in recycling zet door

De verwachting is dat de consolidatieslag verder doorzet. Onder de druk van overheden zal de vraag naar gerecyclede grondstoffen enkel nog toenemen binnen en buiten de Europese markt. Ook kunnen strategen en investeerders profiteren van schaalvergroting.

Private equity actievere rol?

Het is de vraag of private equity partijen snel hun weg gaan vinden naar de Nederlandse recyclingsector. Diverse grotere spelers zijn al ingelijfd door een private equity partij. Zo valt Attero sinds 2018 onder 3i Group/DWS. Werd Inashco in 2015 ingelijfd door Waterland. En is deze reeds verkocht aan Daiwa International Capital Partners. AVR werd in 2013 door CKI, een Chinees consortium, overgenomen.

Toch bleef echte bemoeienis van private equity uit. Kijkende naar het toenemende maatschappelijke belang van recycling en circulariteit, de rentabiliteitspercentages van de best presterende recyclingbedrijven en het zogeheten ‘dry-powder’ van private equity partijen. Is de verwachting dat deze durf investeerders op korte termijn de Nederlandse recyclingsector gaan vinden.

Overnamespecialist met kennis van de recyclingbranche

Benieuwd naar onze analyse van 35 Nederlandse recyclingbedrijven en kijk op de markt? Download dan hier het rapport ‘Consolidatie in de recyclingbranche’. 

Wilt u meer weten over de kansen en mogelijkheden voor uw recyclingbedrijf? Neem hier contact met ons op voor een afspraak. 

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand