Kennisartikel
19-09-2024

Trends en overnames in de cybersecuritymarkt

Dex van GilsDex van Gils op

In de snel evoluerende wereld van technologie speelt cybersecurity een cruciale rol. Terwijl digitale dreigingen toenemen, groeit ook de markt voor cybersecurity in een poging deze uitdagingen het hoofd te bieden. Bedrijven wenden zich steeds vaker tot externe partijen om grip te houden, omdat zelf bijblijven met alle veranderingen simpelweg niet meer haalbaar is. Dit artikel belicht de overnameactiviteiten binnen deze dynamische markt.

De markt in een notendop

De cybersecuritysector is een breed en complex veld dat een duidelijke definitie vereist. Volgens The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) kan deze sector worden opgesplitst in acht verschillende soorten activiteiten: R&D en educatie, software, hardware, distributie, consulting, implementatie, managed services en certificering. Deze activiteiten vallen onder twee hoofdcategorieën:

  1. cybersecurityproducten
  2. cybersecuritydiensten

Cybersecurityproducten omvatten hardware en software, terwijl cybersecuritydiensten bestaan uit educatie, distributie, consulting, managed services, implementatie en certificering.

Trends in de markt

In de cybersecuritysector speelt private equity een cruciale rol, fungerend als een katalysator voor marktconsolidatie. Nederlandse investeerders zoals Holland Capital, Mentha Capital, Quadrum Capital en IK Partners zijn prominent aanwezig geweest met overnames in de Nederlandse cybersecuritymarkt. Een sprekend voorbeeld hiervan is de investering van Holland Capital in Cuccibu, gecombineerd met de gelijktijdige acquisitie van QSN, wat de eerste add-on investering vormde. In de deal adviseerde Aeternus de verkopende aandeelhouders.

Naast de consolidatie van de markt zien we ook een trend van integratie van cybersecurity-expertise. Managed Service Providers (MSP’s) spelen hier een belangrijke rol in door cybersecurity-diensten in hun portfolio te integreren. Dit helpt bedrijven bij het beveiligen van hun digitale infrastructuur en het voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving, zoals de NIS-richtlijn die eind 2024 strenger wordt. Zo heeft Techone, financieel ondersteund door Nedvest, in 2023 met de overname van Threadstone haar cybersecuritydivisie versterkt. Meer weten over MSP? Download hier onze Top 25 Managed Service Providers.

Noemenswaardige transacties in de afgelopen periode binnen cybersecurity

DataExpert (koper) – Avian Digital Forensics (verkoper)

Het Nederlandse DataExpert heeft in maart 2024 het Deense bedrijf Avian Digital Forensics overgenomen. Dankzij deze strategische zet vergroot DataExpert haar voetafdruk in Scandinavië, waarmee het haar scala aan diensten in deze regio verder uitbouwt. DataExpert is sinds 2023 onderdeel van Bridgepoint (PE) en de overname van Avian is de tweede sinds het instappen. De groeiambitie van DataExpert zit naast de verbreding van het product- en services portfolio ook in de uitbreiding van het geografische gebied, waar de overname van Avian Digital Forensics een sprekend voorbeeld van is.

Techone (koper) – ThreadStone (verkoper)

Techone, een Managed Service Provider (MSP) met 36 dochterondernemingen en gesteund door Nedvest (PE), hanteert een gedreven buy-and-build strategie. Het bedrijf specialiseert zich in vijf gebieden: Cybersecurity, Cloud, Managed IT, Connectiviteit en Infrastructuur. De in 2023 uitgevoerde overname van ThreadStone markeert een significante stap voorwaarts voor Techone in de cybersecuritysector. Hiermee benadrukt Techone haar toewijding om klanten nog effectiever te ondersteunen. De overname stelt Techone in staat om haar cybersecurity-aanbod uit te breiden en haar klanten een meer compleet pakket aan diensten te bieden.

Darktrace (koper) – Cybersprint (verkoper)

Darktrace, een beursgenoteerd Brits cybersecuritybedrijf, heeft het in 2022 het in Den Haag gevestigde Cybersprint overgenomen voor €47,5 miljoen. Darktrace is van plan om Cybersprint’s diensten te integreren in haar eigen cyberbeveiligingspakketten. Cybersprint richt zich op externe dreigingen, terwijl Darktrace zich richt op interne processen en code. Door deze overname kunnen beide vormen van beveiliging worden gecombineerd, wat resulteert in een verbeterde bescherming voor klanten. De overname versterkt Darktrace’s positie in de markt en stelt het bedrijf in staat om haar klanten een completer en robuuster cyberbeveiligingsaanbod te bieden.

Valuedrivers voor een cybersecuritybedrijf

De waarde van cybersecuritybedrijven wordt mede bepaald door een aantal belangrijke drivers die hun marktpositie en groeipotentieel beïnvloeden. Een van de belangrijkste elementen is de technologie. Wanneer de technologie uniek of vooruitstrevend is, kan dit het bedrijf een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren. Een voorbeeld hiervan is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan bedreigingen sneller identificeren en helpt bedrijven bij het verbeteren van hun logverwerkingscapaciteiten, waardoor ze beter voorbereid zijn op toekomstige aanvallen.

Daarnaast speelt het personeel een cruciale rol. Het aantrekken en behouden van hooggekwalificeerd technisch personeel blijft een grote uitdaging in de markt. Een loyaal en ervaren team is daarom ook een belangrijke valuedriver.

Een andere belangrijke factor die bijdraagt is het hebben van terugkerende inkomsten. Dit zorgt voor stabiele en voorspelbare inkomstenstromen. Cybersecuritybedrijven die op abonnementen gebaseerd zijn, zullen hier meer van profiteren dan adviesgerichte ondernemingen.

M&A-drivers in cybersecurity

De belangrijkste drijfveer voor fusies en overnames (M&A) in de cybersecurity-sector is schaalgrootte. Het vergroten van de schaal is cruciaal om de kwaliteit en efficiëntie van de dienstverlening te optimaliseren. Technologische ontwikkelingen vereisen vaak aanzienlijke investeringen, die makkelijker te dragen zijn voor grotere organisaties. Bovendien is schaalgrootte essentieel om aantrekkelijk te blijven op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Grotere ondernemingen hebben doorgaans meer middelen om talent aan te trekken en te behouden. Daarnaast worden voor grotere bedrijven meestal hogere multiples betaald, wat een extra financiële prikkel vormt voor M&A-activiteiten.

Een andere driver is de groeiende vraag naar all-in-one diensten, waarbij bedrijven complete en geïntegreerde beveiligingsoplossingen willen aanbieden om aan de toenemende en veelzijdige dreigingen te voldoen.

Fusies en overnames bieden een strategische manier om snel toegang te krijgen tot expertise, waardoor bedrijven hun concurrentiepositie kunnen verbeteren. Daarnaast speelt geografische uitbreiding een cruciale rol; bedrijven zoeken naar fusies en overnames om hun aanwezigheid in nieuwe markten te versterken en zo een breder klantenbestand te bereiken.

Waardebepalende elementen in de cybersecuritymarkt

De waardering van een cybersecuritybedrijf wordt beïnvloed door zowel de omvang als de specialisatie binnen de branche. Grotere ondernemingen behalen doorgaans een hogere EBITDA-multiple. Ook een meer recurring omzetmodel draagt bij aan een hogere waardering. Bedrijfsgrootte speelt een belangrijke rol, aangezien kleinere bedrijven doorgaans met specifieke risico’s kampen. Denk hierbij aan een hoge afhankelijkheid van management en sleutelpersoneel, of relatief zwakke contractuele posities ten opzichte van klanten.

Voor een nadere toelichting op deze waarde- en prijsbepalende elementen verwijzen we naar ons rapport over Overname- en prijsverwachtingen in de Privacy en Security.

Wel of niet verkopen/kopen?

Het huidige klimaat voor overnames binnen de cybersecuritymarkt is onmiskenbaar gunstig. Er is een overvloed aan zowel bereidwillige als kapitaalkrachtige kopers, variërend van strategische spelers tot investeringsmaatschappijen. Bovendien zal zowel de vraag naar, als de verantwoordelijkheid voor cybersecurity toenemen als gevolg van politieke veranderingen. Een voorbeeld hiervan is de NIS-richtlijn, die eind 2024 strengere verplichtingen zal opleggen aan een bredere groep sectoren.

Er zijn daarnaast natuurlijk ook persoonlijke redenen als leeftijd, ambitie en energie om een verkoop of aankoop in te zetten of juist uit te stellen.

De keuze om wel of niet te verkopen en aan wie, zal voor iedereen anders zijn. Dit vergt daarom een gedegen beoordeling van financiële, fiscale en persoonlijke overwegingen en wensen, iets waar we u graag bij helpen. Interesse in verkopen? Lees eens door op onze pagina ‘bedrijf verkopen’.

Overzicht van relevante overnames

Jaar Koper Verkoper Type verkoper
2024 Dataexpert Avian Digital Forensics Product
2024 OneXillium RedTeam Dienst
2024 NMI Group TrustCB Dienst
2023 Dataexpert DetACT Dienst
2023 Techone ThreadStone Dienst
2023 Trustteam Stepco Dienst
2023 Nomios Group Aditinet Dienst
2023 Computest Security Incide Dienst
2023 Bridgepoint DataExpert Product & dienst
2023 SecurityBridge Protect4S Product
2022 Stepco Xillion ICT Dienst
2022 Darktrace Cybersprint Product & dienst
2022 Holland Capital Cuccibu Dienst
2022 Holland Capital QSN Dienst
2022 Hallo CommITment Dienst
2022 Thales/Sonae OneWelcome Product
2022 Avensus DBHeroes Dienst
2022 Tesorion Cybereason Product & dienst
2021 Tesorion Kahuna Dienst
2021 Atos Motiv ICT Dienst
2021 Mentha Capital Computest Security Dienst
2021 Interstellar DataExpert Product & dienst
2021 Interstellar Pinewood Dienst
2021 DataExpert Hammerich Media & IT Product
2021 Tesorion Compumatica Product & dienst

Overnamespecialist met kennis van cybersecurity

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.000 klanten begeleid. Er werken ruim 50 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo. Meer weten over wat Aeternus voor u en uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op of vraag een adviesgesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand