Kennisartikel
28-09-2020

Zijn multiples onveranderd ondanks de Coronacrisis?

Deze vraag zien we momenteel vaak terugkomen in de praktijk. Bij ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, bij kopers van bedrijven en ook wij als overname adviseurs willen we hier graag het antwoord op hebben. Daarom hebben wij de multiples*, afkomstig van Finance-magazin in beeld gebracht en geanalyseerd.

Finance-magazin rapporteert multiples in drie categorieën bedrijven, Small-Cap (bedrijven met omzet < €50 mln), Mid-Cap (bedrijven met omzet €50 – 250 mln) en Large-Cap (bedrijven met omzet > 250 mln) . Wij zien dat bij alle drie de categorieën de EBIT-multiples vanaf maart 2020 gedaald zijn. Dit is ongetwijfeld het effect van Corona.

Vanaf juli vindt er overal een licht herstel plaats, echter de multiples zijn nog niet op het niveau van vóór Corona. Gezien het herstellende vertrouwen in de markt en branches die, ondanks de crisis, toch heel goed presteren, verwachten we dat de stijgende lijn zich voorzet.

Deze multiples zijn gebaseerd op de visie van een deskundigenpanel in Duitsland. Onze ervaring is dat de Duitse multiples doorgaans enigszins hoger zijn dan in Nederland. Wij verklaren dit uit het feit dat de gemiddelde bedrijfsgrootte in Nederland kleiner is dan in Duitsland. Hierdoor zal de demping van de multiples in Duitsland ook groter zijn dan in Nederland.

Benieuwd naar de specifieke multiples binnen uw branche van de afgelopen maanden? Download dan hier het Whitepaper.

*Bij bedrijfsovernames wordt de prijs van een bedrijf meestal uitgedrukt in zogenaamde ‘multiples’, bijvoorbeeld de prijs van een bedrijf is 6 keer EBITDA. Dan is 6 de multiple.

 

Gerelateerde artikelen

Recente deals in deze branche

Toon meer deals

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand