Nieuws update
27-10-2021

Branchekennis en – ervaring: need to have bij overnames

In gesprek met Henny van Doorne, Industry Expert bij Aeternus

Bij Aeternus werken we met brancheteams die elk hun eigen specialisatie hebben. De teams zijn op de hoogte van wat er speelt in een bedrijfstak, ze hebben ervaring in en passie voor de branche en kennen de belangrijkste marktpartijen.

De brancheteams werken nauw samen met Industry Experts. Deze experts zijn vaak voormalig ondernemers of managers of zelfstandig werkende adviseurs met specialistische kennis van een bedrijfstak. Ons team Industrial manufacturing werkt samen met Henny van Doorne.

Henny van Doorne voormalig directeur CCM

Henny is een man met een rijke carrière. Na zijn studie aan de TU Eindhoven Mechanical Engineering en Business Marketing, heeft hij veel bedrijven gezien. Waardoor hij  een schat van ervaring heeft opgebouwd in de werktuigbouwkundige en industriële engineeringindustrie. Twaalf jaar lang was hij directeur bij CCM in Nuenen. CCM ontwikkelt Hightech producten en productiesystemen, van ontwerp tot en met kleine (serie)productie. Het bedrijf heeft hij (onder zijn leiding) in 2014 verkocht aan Sioux.

Henny kent alle ins and outs van de metaalbranche. Hij was CEO bij Irmato, een multidisciplinair ingenieurs- en adviesbureau voor machinebouw en industriële automatisering. Henny werkte voor FMI, een leverancier van systemen, modules en componenten voor hoogtechnologische, industriële en medische OEM’s. Ook werkte hij voor Toolex, een system supplier voor de optische media industrie die machines ontwikkelde en bouwde om CD’s en DVD ’s te produceren.

“Ik ben mijn leven lang een workaholic geweest. In de tijd dat ik bij Toolex International werkte, ben ik in twee jaar tijd 50 keer naar Azië gevlogen, soms zelf voor 1 handtekening op en neer’, aldus Henny.

Zelfs nu hij zichzelf officieel een pensionado noemt is hij nog betrokken bij meerdere bedrijven. Zo ondersteunt hij de board van een Nederlands bedrijf dat in handen is van een Chinees bedrijf en is hij actief voor een ander Chinees bedrijf. Hier draagt hij bij aan het uitvoeren van projecten met ondersteuning van Westerse kennisbedrijven. Ook is hij penningmeester bij 3 organisaties en is één dag in de week oppasopa.

Kennis en ervaring voor een goede X-ray van je bedrijf

Henny heeft vooral een brede kennis. Hij was actief voor veel bedrijven en heeft veel technische processen gezien. Zijn ervaring rijkt ver, van onderdelen productie tot machine ontwerpen.

Hierdoor kan hij mooie X-ray’s maken van bedrijven, zwaktes en sterktes zien. Bij Aeternus kijken wij ook zo naar bedrijven. Kunnen we zaken ontdekken die de dealprijs gaan beïnvloeden, zowel in negatieve als in positieve zin. Je blik goed op een bedrijf zetten, stelt Aeternus in staat om prijsverlagende en – verhogende zaken te ontdekken. Dit komt altijd ten goed van de overnamedeal.

Hoge automatiseringsgraad en snel leveren is een must

Henny ziet dat er steeds meer aandacht is voor reshoring in de branche. Obama heeft dit destijds al aangekondigd. Onder druk van de publieke opinie en politieke tegenstanders heeft Amerika beleid gemaakt om uitbestedingen maximaal terug te halen. Dit om de werkloosheid te verminderen. Ook hier in Europa zien we dit gebeuren. Als je dan nog de Chinese concurrentie wilt verslaan, kan dat alleen maar met een hoge automatiseringsgraad.

Naast automatisering is ook snelheid van leveren een must. We zitten in een dynamische markt, zoals ook blijkt uit het Top-25 rapport Metaalbewerkers van Aeternus. Als je dan het adaptieve vermogen wat daarbij nodig is niet hebt, dan leg je het af.

Consolidatieslag in de metaalbranche

Industrial Manufacturing behelst een hele brede scope van subsectoren. In de metaalsector zien we een consolidatieslag. De reden hiervoor is volgens Henny dat veel metaalbedrijven familiebedrijven zijn. Als je als ondernemer toekruipt naar je pensioenleeftijd, stelt je je steeds vaker de vraag: ‘Ga ik door of niet?’ Helaas is er bij de volgende generaties minder animo voor dit soort werk. De IT branche is heel anders. Deze branche had gedurende lange tijd een zuigende werking. Capabele mensen zien daar een betere toekomst om geld te kunnen maken. ‘Als pa nu zegt, kom nou bij mij boutjes maken of onderdelen draaien, wat doen je dan?’, aldus Henny.

Stilstaan is achteruitgaan

Henny is van mening dat een ondernemer serieus moet kijken naar zijn sterktes en zwaktes: Wil ik in deze markt het hoofd boven water kunnen houden en geld verdienen, wat moet ik dan gaan doen?

Een afweging is bijvoorbeeld in welke markt wil je actief zijn. ASML bouwt machines waarmee je effecten kunt maken op nanometerniveau. Als je daarvoor machines wil bouwen, dan moet je ook onderdelen hebben die aan enorm scherpe toleranties voldoen. Dat kan niet op een doorsnee draai- of frees bank. Daar heb je geavanceerde, nauwkeurige bewerkingsmachines voor nodig. Deze machines kosten geld. Als ondernemer moet je je dan afvragen of je je dat kan permitteren. Wil je koste wat kost in deze markt actief zijn of zoek je dan een andere markt? In de landbouw heb je ook robotisering, daar praten ze in tienden van millimeters daar waar ASML in nanometers praat. Als bedrijf moet je dat soort afwegingen maken.

“Een ding is zeker, doorgaan op de huidige voet is geen optie. Stilstaan is achteruitgaan.”

Na tien jaar komt er stof op je stoel

Henny vindt dat er stof op je stoel komt als je als directeur langer dan 10 jaar erop zit. Een ondernemer moet zich afvragen of hij of zij nog steeds die verfrissende interessante manager is. Kan je nog mee met al die technologieën en heb je daar nog voldoende gevoel bij. Je hoeft medewerkers niet echt aan te sturen, maar je moet wel begrijpen wat ze doen. Zij zijn op hun vakgebied vele malen sterker dan dat jij bent. Belangrijk is dat je als ondernemer wel het lijntje in stand kan houden. Als dat er niet meer is, dan is het tijd om plaats te maken voor iemand anders.

CCM verkocht aan Sioux

Zoals eerder aangegeven heeft hij in 2014 CCM verkocht aan Sioux. Eerder is hij met CCM de Duitse markt opgegaan. De Duitsers waren destijds goed in traditionele machinebouw, maar minder sterk in de speciale machinebouw waar veel mechatronica voor nodig is. In de modernere applicaties en overal waar mechatronica in zat, kon CCM ze nog wat leren. De Duitsers hadden interesse en behoefte aan machine oplossingen. Echter de corporate rules waren dat ze op zoek waren naar toeleveranciers  met minimaal 250 medewerkers en 100 miljoen omzet. Dit vanuit de gedachte dat de relatie continuïteit dan beter gewaarborgd kon worden. CCM kon dit niet bieden. Henny vertelt dat je je dan afvraagt of je autonoom kan groeien naar dat niveau. Dat achtte hij niet reëel. Kort daarop raakte hij in gesprek met Sioux, die vooral actief was op het gebied van software en zich wilde versterken met mechatronica kennis. De gesprekken hebben uiteindelijk geleid tot een succesvolle overname. CCM is nog wel een aparte BV,  maar ingebed in een grotere organisatie. Een paar maanden na de overname kwamen de grote orders al.

De kansen en dilemma’s voor uw onderneming

Wilt u sparren met een van onze branchespecialisten en industry expert over de kansen en dilemma’s voor uw bedrijf? Vraag dan hier een gesprek aan.

Recente nieuwsberichten

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand