AETERNUS claire en eveClayre & Eef kiest voor groei met investeringsmaatschappij

“Eerlijkheid opende deur naar nieuwe wereld”

De vuistdikke catalogus maakt meteen duidelijk dat Clayre & Eef meer is dan een groothandel in woontextiel. Met ruim 18.000 artikelen op het gebied van verlichting, woon- en modeaccessoires heeft het in Haelen gevestigde familiebedrijf een enorme groei doorgemaakt. De romantische, landelijke stijl verraadt in niets hun verdere ambitieuze groeiplannen.

‘Die ambitie heeft ons ook gebracht waar we nu zijn’, vertelt Ruud Poels (naast Eugène Kusters directeur van het bedrijf). ‘Maar willen we nog verder groeien dan is een organisatiebrede professionaliseringsslag nodig. De overname door investeringsmaatschappij Standard Investment is een gouden kans voor ons’.

Rook

‘Vanaf 2008 ging het heel hard’, vertelt Ruud. ‘Soms kraakt dat. ‘Je hebt het gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Je hebt het druk, er komt ergens in je bedrijf rook uit en je gaat het oplossen. Bij de permanente groei die wij doormaken is er voortdurend overal iets dat aandacht eist. Willen we nog verder groeien dan moet het bedrijf zichzelf ook ontwikkelen. Samen met de ruim 100 medewerkers hebben we het bedrijf gebracht tot waar het nu is. Maar zijn wij ook volledig in staat om het de volgende fase in te loodsen? Die vraag hebben Eugene en ik ons oprecht gesteld en we twijfelden of dat wel het geval was.

Naadloos

‘Die eerlijkheid opende de deur naar een nieuwe wereld. Onder begeleiding van Aeternus werden contacten gelegd met diverse investeringsmaatschappijen. Al in de eerste 5 minuten van het gesprek met Standard Investment was er een klik. Het is een investeringsmaatschappij die naadloos bij ons aansluit en waarmee we samen het bedrijf verder kunnen ontwikkelen.’

Diplomatiek

‘We hadden al eerder overnames gedaan. Maar de complexiteit van dit overnametraject was niet te vergelijken. Het was een onvoorstelbaar intensief traject dat Aeternus van a tot z begeleid heeft. De belangen zijn zo groot dat je dat niet alleen kunt. Zij hebben de kennis in huis en weten hoe je de onderhandeling voert. Dat doen zij op een diplomatiek sympathieke manier met oog voor de koper én verkoper. Van de allereerste onderzoeksfase, de invulling van de transactie tot en met het op papier vertalen van alle juridische, financiële en fiscale zaken en de uiteindelijke closing van de overname. Naast onze eigen vuistdikke catalogus ligt nu een stapel vuistdikke overnamecontracten. We weten dat het goed geregeld is en dat voelt uitstekend.’