Ton en Peter Scheepers van het bedrijf PartyxplosionChinese Meisheng neemt Scheepers BV in Sevenum over

‘Een adviseur moet voelen als een broer’

Bij de start 33 jaar geleden zal vader Scheepers het grote succes nooit hebben vermoed. Wat begon in de garage achter het ouderlijk huis in Sevenum groeide onder leiding van de drie broers Scheepers (Geert, Peter en Ton) uit tot één van de grootste spelers in carnavals- en feestartikelen in Nederland. Eind vorig jaar nam het beursgenoteerde Meisheng uit China het bedrijf over. Aeternus Corporate Finance begeleidde de overname.

Onder de handelsnaam PartyXplosion bevoorraadt Scheepers winkels met artikelen die inspelen op thema’s als Sinterklaas, Kerstmis, Oktoberfest, Halloween, WK Voetbal en natuurlijk Carnaval. “Ons assortiment bestaat uit meer dan zesduizend artikelen”, vertelt Ton Scheepers met een vuurtje dat nog net zo laaiend is als in het begin. “We draaien heel goed maar de blik naar de toekomst is belangrijk. Om te overleven moeten wij mee in schaalvergroting en internationalisering. Dat vraagt om nieuw ondernemerschap.”

Tussen de rekken

“In de drukke seizoenen zoals voor Carnaval werken we makkelijk 100 uur in de week. De bevlogenheid is er nog altijd maar dat houd je geen tien jaar meer vol en vinden ze je hier een keer tussen de rekken. We zijn alle drie heel verschillend maar na een week waren we eruit en besloten we op zoek te gaan naar een geschikte overnamekandidaat. We wilden geen speelbal worden van een investeringsmaatschappij maar zochten een branchegenoot die de vertrouwde ‘Scheepers geest’ in het bedrijf zou laten.”

Interessant

“Het lijkt misschien David versus Goliath maar voor beide bedrijven is de overname interessant”, vertelt Jacques Jetten van Aeternus. “Meisheng is een belangrijke producent en verkoper van feestartikelen die zich vooral richt op Amerika. Vanuit Sevenum krijgen zij de mogelijkheid om ook in Europa te groeien. Scheepers op haar beurt kan gebruikmaken van de internationale distributiekanalen van Meisheng. Bovendien mag Meisheng artikelen en kleren verkopen gebaseerd op de animatie- en filmfiguren van Disney. En dat mag Scheepers nu ook.”

Doorzetten

“Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar dan heeft het een zware impact op je geestelijke gesteldheid”, vertelt Ton Scheepers. “Het gewone werk gaat door en daar komt een overname traject nog bovenop. In het begin waren er verschillende serieuze partijen maar die trokken zich op het laatste moment terug. Dat is heel frustrerend maar we wisten ook dat we de verkoop wilden doorzetten.”

Topje

“Wat we ons niet realiseerden toen we het bordje ‘te koop’ op ons bedrijf plaatsen was de omvang van het overnametraject. Adviseurs worden dagelijkse contacten. Ingewikkelde wettelijke documenten worden getekend en toen wij dachten dat het al veelomvattend was, bleek dat nog maar het topje van de ijsberg. Het werd twintig keer zo groot als dat we van te voren gedacht hadden. En twintig keer zo heftig.”

Vijfde

“Met Aeternus hebben we weken, maandenlang intensief opgetrokken. Dan bouw je een vertrouwensband op en dat is heel belangrijk. Goeie, betrokken adviseurs kennen jou en het hele reilen en zeilen van je bedrijf. Onze accountant noemen we daarom niet voor niets onze ’vierde broer’. Zonder de begeleiding en deskundigheid van Aeternus was het niet gelukt. Ook die vijfde broer hebben we hard nodig gehad”, lacht Ton Scheepers.