Familiebedrijf overnemen

Wanneer geeft u het stokje door? En aan wie? Als ondernemer denkt u voortdurend na over de toekomst en continuïteit van uw bedrijf. In een familiebedrijf betekent dit dat u na moet denken over de verkoop aan kinderen of andere familieleden.

Het is belangrijk om los van het familiegevoel te analyseren waar het bedrijf staat en welke ontwikkelingen er in de branche plaatsvinden. Wij helpen u hierbij, zodat er een transactie gerealiseerd wordt waarbij de verkoper, koper en familie zich goed voelt.

In ons e-book lichten wij de verschillende aspecten van een bedrijfsoverdacht binnen de familie uitgebreid toe.

Zicht op een hogere verkoopprijs + strategie

De stappen bij een bedrijfsoverdracht aan familie

1. Strategische en persoonlijke afwegingen spelen een belangrijke rol om te bepalen welke optie het beste is. Welke kansen en bedreigingen zijn er? Kunt u het bedrijf wel genoeg loslaten als uw kinderen het overnemen?

2. Toetsen van management kwaliteiten: Een assessment kan uitwijzen of de beoogde opvolger deze stap ook echt aankan.

3. Fiscaliteit en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) spelen een belangrijke rol bij de familie overdracht.

Aeternus. Your M&A strategist.

Specialist in bedrijfsovernames

Bewezen trackrecord

Met een team van 45 specialisten heeft Aeternus in de afgelopen 18 jaar meer dan 800 overnamedeals gerealiseerd, zowel nationaal als internationaal.

Moet ik doorgaan of mijn bedrijf verkopen?

Branchekennis

Bij Aeternus werken we met gespecialiseerde branche teams die op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen, multiples, recente deals en actieve kopers en verkopers binnen uw branche.

Ervaren in voorbereiding op een bedrijfsovername

Sterk internationaal netwerk

Om transacties internationaal te begeleiden heeft Aeternus via de 35 partners in M&A Worldwide toegang tot +400 M&A professionals in +35 landen.

IT

4. Waardebepaling van het bedrijf: als verkopende partij bent u normaal gesproken gebaat bij een hoge waardering. Dat werkt anders bij een overdracht binnen de familie.

5. Dealstructuur & financiering: De meeste ouders gunnen hun kind een vliegende start als nieuwe eigenaar van het bedrijf en zijn dan ook meer dan gemiddeld bereid om de deal grotendeels zelf te financieren. Dit moet echter goed worden afgestemd met de belastingsdienst.

LUISTER DE PODCAST M&A DEAL STORIES

Podcast M&A Deal Stories

Als succesvolle ondernemer overweegt u uw bedrijf te verkopen. Hoe pakten andere ondernemers dit aan en wat waren hun ervaringen? In onze podcast M&A Deal Stories gaat presentator Tom Jessen met succesvolle ondernemers in gesprek over de verkoop van hun bedrijf. Luister en leer van de tips en valkuilen van hen die u voorgingen.

Aeternus Bedrijfsfinanciering

6. Het familieberaad: Het is nu duidelijk welk kind het bedrijf gaat overnemen onder welke voorwaarden. Belangrijk is om dit met de rest van het gezin te delen.

7. Financiering van de transactie: De manier waarop de deal gefinancierd wordt, hangt nauw samen met de financiële planning van u als ouders.

8. De contracten: Bij de overname van het familiebedrijf krijgt u te maken met een koopovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst en het familiestatuut.

De verschillende stappen van het proces hebben we in een E-book voor u samengevat.

Aeternus Seminars en Events

Aeternus organiseert meerder keren per jaar seminars, events en masterclasses voor verschillende doelgroepen, zoals ondernemers, CFO’s, Raad van Commissarissen en directies, accountants, advocaten, bankiers, Private equity etc.

Meer lezen over familiebedrijf overdracht?

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand