Chemicals & Energy

Noodzaak om concurrentiepositie te verstevigen in Chemicals & Energy sector

De chemische industrie is één van de fundamenten van de economie in een snel veranderende mondiale omgeving. Economieën groeien (weer), grondstoffenprijzen gaan op en neer en nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Europa is de regio met de grootste chemische productie in de wereld. Ook in Nederland speelt de chemische industrie een belangrijke rol. Met de opkomst van nieuwe markten ontstaat ook de noodzaak om de concurrentiepositie te verstevigen.

De transactiemarkt van de Chemicals & Energy is volop in beweging. Dit kan leiden tot het verkopen van uw bedrijf, maar ook het doen van (inter)nationale acquisities en het verkopen van bedrijfsonderdelen,. De branche specialisten van Aeternus kunnen u helpen om kansen te signaleren én te benutten.

Aeternus heeft veel (transactie) ervaring in de Chemicals & Energy. Wij beschikken over een Industry Team met toegewijde professionals voor opdrachtgevers in deze sector. Mede hierdoor weten we welke trends er spelen in de markt en hoe Chemicals & Energy bedrijven hierop inspelen, zowel nationaal als internationaal.

Recente deals in Chemicals & Energy

Toon meer deals

EBIT-Multiple Small-Cap 2016-2023 Chemicals & Energy

Chemical energy multiples
Multiples reflecteren de prijzen die betaald worden voor bedrijven binnen een bepaalde branche. Iedere twee maanden analyseren en brengen wij de multiples in beeld. Wilt u het meest recente rapport downloaden?

Industry Team Chemicals & Energy

Bert Schaareman

Bert Schaareman

Partner

Meer info
Partner

Bert Schaareman

“Het is niet de grootte van het bedrijf dat telt, het is de grootte van de droom.”

Na bijna 12 jaar als zakelijk accountmanager in het bankwezen heeft Bert van 2011 tot en met augustus 2018 bij Aeternus gewerkt als Hoofd Valuation. Vervolgens heeft hij tot en met april 2023 voor EY Strategy and Transactions de waarderingspraktijk in Eindhoven opnieuw opgezet en uitgebouwd. Per 1 mei 2023 is Bert terug bij Aeternus, als partner, waarbij hij verantwoordelijk is voor de waarderingspraktijk en voor klantprojecten.

Bert is verder gekozen tot Business Valuator van het Jaar 2020 en heeft een cum laude Master in Finance en een Master in Business Valuation. Als Register Valuator is hij aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV) waar hij ook lid is van de Toelatingscommissie en Raad van Tucht.

Bas van Soest

Bas van Soest

Partner

Meer info
Partner

Bas van Soest

“Ga voor alles waar je in gelooft!”

Bas is sinds april 2009 in dienst van Aeternus als Adviseur Corporate Finance en sinds november 2011 is hij partner bij Aeternus. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring als financieringsspecialist in het bankwezen. Bovendien is Bas al 15 jaar actief in het begeleiden van fusies en overnames, het uitvoeren van bedrijfswaarderingen en het verstrekken van advies over waardeverhoging voor bedrijven. Bas heeft inmiddels meer dan 100 overnametransacties succesvol begeleid in het MKB en de mid-corporate markt.

Naast zijn studie Bedrijfseconomie heeft Bas diverse relevante M&A- en valuation- opleidingen afgerond. In 2011 rondde hij de postdoctorale opleiding Executive Master of Business Valuation aan de Rotterdam Erasmus University (RSM) af. Bas is sinds 2012 Register Valuator.

‘Het is iedere keer weer een geweldige uitdaging om voor onze opdrachtgevers de beste transactie te realiseren. Je werkt met en voor boeiende specialisten en ondernemers. De diversiteit van de opdrachten  is groot en inhoudelijk is het elke keer weer een mooie uitdaging.’

Peter Segers

Peter Segers

Senior Analyst Corporate Finance

Meer info
Senior Analyst Corporate Finance

Peter Segers

“Met plezier naar je werk gaan verdient zich terug in een goed thuiskomen.”

Peter is sinds augustus 2008 in dienst van Aeternus als Senior Analist Corporate Finance. Hiervoor was hij werkzaam als financieel manager bij een tweetal MKB bedrijven die ook internationaal actief zijn. Zijn ervaring van meer dan 25 jaar en specialisaties liggen op het gebied van controlling, kostprijzen, automatisering en gegevensanalyse. Peter heeft diverse HBO studies afgerond.

‘Ik werk bij Aeternus omdat mijn interesse uitgaat naar een specialistische financiële functie waarbij ik een adviserende rol kan vervullen. Aeternus adviseert ondernemers over overnames, waarde en financiering, kortom over toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. De medewerkers van Aeternus zijn hoog gekwalificeerde specialisten, hierdoor kunnen we intern goed sparren en stimuleren we elkaar qua kennis.’

Mika van Helden

Mika van Helden

Analyst Corporate Finance

Meer info
Analyst Corporate Finance

Mika van Helden

“Iedere uitdaging is een kans om te leren.”

Mika heeft de masters Strategic Corporate Finance en Marketing-Finance afgerond aan de universiteit van Maastricht. Tijdens deze studies heeft hij samengewerkt met ING en het Academisch Ziekenhuis van Maastricht om start-up bedrijven binnen de zorgsector te ontdekken én evalueren. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar het effect van duurzaamheid op de winstgevendheid van fusies en overnames. Mede door deze ervaringen heeft hij een grote belangstelling gekregen voor M&A, wat hem ertoe leidde om te beginnen bij Aeternus. Mika is per september 2021 als Analyst Corporate Finance in dienst getreden.

Tim Brekelmans

Analyst Corporate Finance

Meer info
Analyst Corporate Finance

Tim Brekelmans

“It is not about ideas. It is about making ideas happen.”

Na het afronden van zijn bachelor Bedrijfseconomie, heeft Tim ook de masters Finance en Strategic Management behaald aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens zijn bachelor heeft Tim stage gelopen binnen de finance afdeling van Heineken. Sinds 1 mei 2023 is Tim in dienst getreden als analyst Corporate Finance.

 

Interesse in een adviesgesprek met een van onze Chemicals & Energy-specialisten? Neem dan contact op voor een afspraak.

Case Studies

Jong succesvol en je bedrijf verkopen

Je hebt een succesvol bedrijf opgebouwd. Blijf je zitten waar je zit en kijk je welke andere avonturen op je pad komen? Of verkoop je je bedrijf? Veel ondernemers denken daar regelmatig over na. Ook de twee jonge en succesvolle ondernemers Daniel Bloemers en Tim Florack deden dat. Zij kozen in december 2022 voor ‘the best of both worlds’. Zij verkochten een deel van hun bedrijf Cuccibu aan private equity-partij Holland Capital en samen bouwen ze verder aan hun bedrijf. Waarom maakten zij deze keuze? Samen met Geert Smets van Aeternus blikken zij terug op de deal.

Van zolderkamer naar internationale verkoop

In mei 2023 werd Pocos B.V. – een wholesale internet serviceprovider en telecomoperator in het Brabantse Son – verkocht. Aeternus vond de juiste koper, de Franse telecom operator Sewan, dankzij een gedegen analyse en voorbereiding, een uitgebreid internationaal netwerk en een strak geregisseerd overnameproces.

Een waardevolle deal voor een IT bedrijf met Aeternus als regisseur

Je voert gesprekken met een partij die je bedrijf wil overnemen. Er ligt zelfs al een bod op tafel. Heeft het dan zin om alsnog een M&A-specialist aan boord te halen?

Verkoopprijs Software bedrijf bij overname verhoogd door Aeternus

Gaan we wel of niet verkopen? Wat als we nee zeggen? En hoeveel is het bedrijf eigenlijk waard? Uiteindelijk heeft Aeternus de verkoopprijs van het software bedrijf flink verhoogd.

Overname door Stantec geeft AGEL adviseurs vleugels

Met de overname door Stantec kan AGEL een volgende stap maken in de ontwikkeling van het bedrijf. Weten hoe Aeternus de juiste koper voor AGEL adviseurs gevonden heeft?

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand