Deal done: ADT
29-09-2022

DEAL DONE | Aeternus begeleidt ADT bij verkoop aan internationale investeerder Triton

Samen met Unident en Hofmeester vormt ADT de Europese leider in dental distribution

De grootste leverancier van tandartsbenodigdheden binnen de Benelux, ADT is overgenomen door de Zweedse investeringspartij Triton. De overname is onderdeel van het samengaan van drie ondernemingen Unident (Zweden), Hofmeester (Nederland) en ADT (Nederland). Samen vormen zij de nieuwe Europese leider in deze sector. 

Onder leiding van Triton realiseert de nieuwe groep een jaaromzet van meer dan EUR 160 miljoen met activiteiten in 9 landen die meer dan 20.000 klinieken bedienen. De groepsvorming stelt de bedrijven in staat verschillende synergiën binnen het productassortiment te realiseren en nieuwe klantenaanbiedingen op verschillende markten te creëren.

De afzonderlijke bedrijven behouden hun eigen merknaam en managementteam.

 

‘Aeternus assisteert de aandeelhouders van het Nederlands American Dental Trading bij de verkoop van hun onderneming aan de Zweedse strategische Private Equity partij Triton. De koper is reeds actief in Nederland via deelnemingen in Unica en Bergman Clinics. Triton is tevens eigenaar van het consumables handelshuis Unident dat met name actief is in de Nordics. Door de acquisitie van zowel ADT als Hofmeester vestigt de groep zich als Europese marktleider op het gebied van tandarts consumables. Een prachtige strategische deal om als M&A adviseurs bij betrokken te zijn.’

Peter Joosten, Managing Partner Aeternus

 

‘Na een tweede optimalisatieronde van ons geavanceerde logistieke centrum stond ADT in de startblokken om verdere internationale groei te realiseren. Om eens buiten het bekende te kijken hebben we contact gezocht met M&A adviseur Aeternus die in haar zoektocht naar verschillende alternatieven met potentiële partijen kwam die we zelf nog niet op het vizier hadden. Wij waren enthousiast over de optimale mogelijkheden tot synergie die de verschillende partners die zij introduceerden ons boden. Na een zorgvuldig selectieproces, geregisseerd door het M&A team van Aeternus (Peter Joosten & Niek Jacobs) is er uiteindelijk een overeenkomst gesloten met Triton en via hen met Unident en Hofmeester. Als team met een stevige voetprint in Noord- en West-Europa zijn we klaar voor een nieuwe fase van ons bedrijf.’

Pieter van Lieshout, CEO ADT

De aandeelhouders van ADT zijn in dit traject begeleid door Peter Joosten en Niek Jacobs van Aeternus. De transactie kwam tot stand in nauwe samenwerking met Mickey Engel en Ruben Schulpen van AKD.

Wij wensen ADT, Unident, Hofmeester en Triton veel succes bij het verder uitbouwen van deze toonaangevende samenwerking.

Logo ADT
American Dental Trading BV is een Dental Depot dat haar producten en diensten uitsluitend aanbiedt aan tandheelkundige professionals in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Door een state of the art Warehouse Management System en doorlopende uitbouw van het assortiment en een continue aandacht voor kwaliteit, klantgerichtheid en een zeer scherpe prijsstelling is ADT al gedurende een groot aantal jaren marktleider in de Benelux en is er een gezonde expansie in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

> Meer over ADT

 


Sinds de oprichting in 1997 heeft Triton negen fondsen gesteund en richt het zich op bedrijven in de industrie, zakelijke dienstverlening, consumentensector en gezondheidszorg. De Triton-fondsen investeren in de positieve ontwikkeling van middelgrote bedrijven die in Europa zijn gevestigd. Triton streeft ernaar om bij te dragen aan het verbeteren van ondernemingen op de lange termijn en wil een positieve verandering teweegbrengen met het oog op duurzame bedrijfsverbeteringen en groei.

De bedrijven die momenteel in de portefeuille van Triton aanwezig zijn, hebben samen een omzet van ongeveer EUR 18,1 miljard en circa 104.000 medewerkers.

> Meer over Triton

 

Unident Aeternus
Unident professionaliseert sinds 1992 de tandheelkundige zorg met innovatieve oplossingen. Het bedrijf is een toonaangevende leverancier die klanten alles biedt wat ze nodig hebben, zoals verbruiksartikelen, apparatuur, scanners, service, IT-diensten en röntgensoftware en ondersteuning. Unident heeft vestigingen en kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Falkenberg, Zweden. De onderneming heeft een omzet van ongeveer 700 miljoen SEK en telt ongeveer 250 werknemers.

> Meer over Unident

Logo Hofmeester Aeternus
Hofmeester Dental is sinds 1978 een gevestigde naam in de tandheelkunde. Vanuit hun eigen geautomatiseerde en geconditioneerde magazijn in Rotterdam leveren zij al meer dan 40 jaar een ongekende service aan vele praktijken in Nederland.

> Meer over Hofmeester

Het M&A team voor deze deal

Peter Joosten

Peter Joosten

Managing Partner

Meer info
Managing Partner

Peter Joosten

“Blijf altijd dicht bij jezelf.”

Peter werkt sinds begin 2011 bij Aeternus BV. Sinds november 2011 is Peter Joosten partner en directeur van Aeternus BV. Hij bekleedde diverse managementfuncties en was de laatste jaren als regiodirecteur ING Business Bank voor Limburg verantwoordelijk voor ondernemers in het MKB en mid corporate segment

Met een technische achtergrond op het vlak van meet- en regeltechniek en elektronica startte Peter zijn loopbaan in de zakelijke dienstverlening met de werving en selectie van hoger opgeleid technisch personeel bij een onderdeel van Brunel. Na een aantal jaren maakte hij de overstap naar ING. In 2003 is Peter afgestudeerd als Master Financial Planning (MFP) waarbij ‘Ethiek in de financiële dienstverlening’ zijn dissertatieonderwerp was.

‘Als Value Manager adviseer ik ondernemers over het creëren van de optimale bedrijfswaarde. Dit met het oog op de toekomstige verkoop of overdracht. Maar ook voor het vergroten van rendement, investeringsanalyse en waardecreatie. Parallel het actief acquireren van bedrijven die aan de vooravond staan van een verkooptraject.’

Niek Jacobs

Niek Jacobs

Manager Corporate Finance

Meer info
Manager Corporate Finance

Niek Jacobs

The only way to do great work is to love what you do.

Niek is sinds oktober 2019 in dienst bij Aeternus als Senior Manager Corporate Finance. Daarvoor is hij 5 jaar werkzaam geweest bij de Rabobank en heeft hij als adviseur verschillende ondernemers begeleid bij het opstellen van een financial planning. Niek is na zijn studie Bedrijfseconomie op de Fontys en Finance op de Universiteit van Maastricht gestart als Trainee bij de Rabobank. In 2017 heeft hij de opleiding tot financieel planner (FFP) en in 2018 de opleiding Qualified Cash Manager (QCM) afgerond.

Niek krijgt energie door partijen met elkaar te verbinden om zo het beste resultaat te realiseren.

Interesse in een adviesgesprek met een van onze specialisten? Neem dan contact op voor een afspraak.
Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand