Nieuws update
03-10-2023

Innovatie en groei: het Eindhovense succesverhaal

In dit artikel werpen we samen met Simon van den Boomen een blik op de factoren die hebben bijgedragen aan het indrukwekkende economische succes van Eindhoven en de kansen die zich hierbij voordoen voor ondernemers in de regio. Simon is een bekende naam in de Eindhovense markt en strategisch adviseur van Aeternus.

Eindhoven heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. De verwachting is dat de economische groei van Eindhoven de groei van Amsterdam (de huidige nummer 1 economische regio) dit jaar nog zal overtreffen. Maar wat heeft precies geleid tot het tot stand komen van zo’n bloeiende economie in Eindhoven? En wat is de blik op de toekomst? Hoe zorg je als ondernemer dat je deze kansen ook benut?

Geschiedenis Eindhoven

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we terug in de geschiedenis van de stad. Eindhoven werd in de 19e eeuw al gevormd door de sigarenindustrie en later, vanaf het begin van de 20e eeuw, door grote spelers als Philips en DAF. Vanaf de jaren ’80 hebben bedrijven zoals ASML, VDL en NXP zich bij de Eindhovense grootmachten gevoegd. En tegenwoordig zien we opkomende bedrijven als Prodrive bijzonder succesvol zijn. De rode draad in de groei van Eindhoven is een combinatie van hard werken, overtuigd ondernemerschap en sterke technologie. Deze unieke combinatie heeft ervoor gezorgd dat Eindhoven zich ontwikkelde tot een broedplaats van innovatie en economische activiteit.

De rode draad in de groei van Eindhoven is een combinatie van hard werken, overtuigd ondernemerschap en sterke technologie.’

Ondernemerskansen in Eindhoven en de opkomst van de Brainport regio

De kansen voor ondernemers in de Brainport regio, waar Eindhoven het centrum van is, zijn enorm. De regio heeft al jarenlang een economische groei die sterk boven het landelijk gemiddelde ligt. De verwachting is zelfs dat rond 2030 de Brainport regio de nummer 1 economische positie in Nederland zal overnemen.

Deze groei biedt ondernemers in Eindhoven een omgeving veel kansen en mogelijkheden op het gebied van innovatie, talent, netwerken, financiering en internationalisering. Het is belangrijk om als ondernemer actief deel te nemen aan het ecosysteem van de regio en te profiteren van de beschikbare middelen en samenwerkingsverbanden om zelf succesvol te zijn en te groeien.

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen waar ondernemers mee te maken krijgen. Denk aan bereikbaarheid, personeelstekorten, stikstofproblematiek en structureel gebrek aan woonruimte. Echter, we verwachten dat deze uitdagingen op de lange termijn meer in balans zullen komen. Een voorbeeld van een miljardeninvestering die hieraan bijdraagt, is het project Knoop XL rondom het Centraal Station. Deze investering zal de bereikbaarheid en infrastructuur van de regio verder verbeteren. Den Haag heeft inmiddels Brainport Regio als strategische groeiplaats omarmt en in haar beleid opgenomen.

Eindhovens transformatie: van grauwe industriestad naar economische wereldspeler

Hoe is Eindhoven van het imago van een grauwe, industriële en lokaal georiënteerde stad afgekomen? En ziet men Eindhoven nu als een economische wereldspeler? De transformatie van Eindhoven van een grauwe, industriële stad naar een bloeiend economisch centrum was een lang proces van vallen en weer opstaan. Enerzijds is dit te danken aan de verbeterde marketing van de stad. Anderzijds heeft het vooral te maken met de groeiende erkenning van innovatie en technologie als dragende thema’s. Deze thema’s waren in het verleden wel eens onderbelicht, maar zijn nu in opkomst.

Vroeger stond Eindhoven bekend als een typische Philips-stad, maar tegenwoordig is de stad veel breder dan dat. De opkomst van bedrijven zoals o.a. ASML heeft de dynamiek en invloed van de stad aanzienlijk vergroot. Daarnaast hebben initiatieven zoals Strijp-S, Dutch Design en Glow bijgedragen aan de transformatie van Eindhoven. Bovendien heeft de groei van de Technische Universiteit Eindhoven bijgedragen aan de ontwikkeling van een innovatief ecosysteem in de stad.

De verandering in perceptie is opmerkelijk.

‘Waar ik vroeger medelijdende blikken kreeg als ik zei dat ik uit Eindhoven kwam, reageert men nu positief. Eindhoven is ‘hip & happening’ en een centrum van innovatie en economische groei.’

Simon van den Boomen

De stad heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en beschouwt men nu als een economische wereldspeler.

Ondernemen in Eindhoven – Anticiperen op de toekomst

Voor ondernemers is het essentieel te blijven ondernemen en zich te richten op lange termijn continuïteit. Dit vereist een goede winstgevendheid, kwaliteit, duurzaamheid en het aantrekken van goed personeel Op de lange termijn moeten ondernemers zichzelf afvragen: hoe ziet de toekomst van mijn bedrijf eruit? Wil ik het bedrijf in familiehanden houden, personeel laten participeren of wellicht kan ik het beter extern verkopen? Het beantwoorden van deze vragen is voor sommige ondernemers lastig maar vraagt sowieso om professionele begeleiding.

Het is belangrijk om tijdig te anticiperen door hierover te gaan praten. Hierbij kan Aeternus als specialist en sparringpartner perfect van dienst zijn en is Aeternus bekend met de Eindhovense markt. Aeternus helpt ondernemers bij het bespreken van kansen en het benoemen van uitdagingen voor de toekomst.

Op de lange termijn moeten ondernemers zichzelf afvragen: hoe ziet de toekomst van mijn bedrijf eruit? Wil ik het bedrijf in familiehanden houden, personeel laten participeren of wellicht kan ik het beter extern verkopen?’

De positie van Aeternus in Eindhoven – Dé overnamespecialist in de regio

Aeternus is een krachtige speler op landelijk niveau. Ook Eindhovense ondernemers waarderen Aeternus. In een stad als Eindhoven is actieve betrokkenheid van essentieel belang. Het gaat om helpen, ontmoeten en samenwerken. Eindhoven staat voor inhoud en actie. Daar past Aeternus perfect bij.

“Vanuit mijn eerdere werkervaring heb ik vaak samengewerkt met Aeternus vanwege hun expertise, zoektocht naar potentiële overnemers en volstrekte onafhankelijkheid. Ik zie grote kansen voor ondernemers om samen met Aeternus de kansen binnen de regio Eindhoven te benutten”.

Simon van den Boomen

Persoonlijke drijfveren en de samenwerking met Aeternus

Simon: “Mijn persoonlijke drijfveer is het begeleiden van ondernemers. Ik doe dit al mijn hele professionele leven en geniet ervan om mensen te ondersteunen die kansen zien en willen grijpen, om zodoende dingen mogelijk te maken. Ik zie het als mijn rol hen verder te helpen en begeleiden in hun ondernemerschap. Strategisch advies is naast zakelijk advies ook een bijzonder intiem en persoonlijk proces. Het gaat om het resultaat van persoonlijk ondernemerschap.”

Sparren over mogelijkheden voor uw onderneming

In een groeiende markt als Eindhoven kun je er dan ook niet omheen dat bedrijven de samenwerking moeten gaan opzoeken met elkaar, maar de focus moet ook meer richting Private Equity. Mocht u willen sparren met de adviseurs van Aeternus over de kansen en mogelijkheden voor uw bedrijf. Vraag dan hier een adviesgesprek aan.

 

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand