Kennisartikel
03-09-2020

Overnames in de Nederlandse installatiebranche

Carlo CariaCarlo Caria op

De Nederlandse installatiebranche is de laatste jaren volop in beweging. Ook in de vorige editie van ons onderzoeksrapport top 25 Installatiebranche waren er veel overnames binnen de branche. Hieronder presenteren wij een lijst met recente overnames binnen de sector. 

De trends in M&A

Op M&A-gebied gaat het goed met de bouw- en installatiesector. Zowel het aantal transacties als de prijzen zitten aardig in de lift. Er waren in 2018 en 2019 een behoorlijk aantal overnames in de installatie branche. De overgenomen bedrijven blijken vaak een bepaald specialisme te hebben, waardoor ze interessant zijn voor de  overnemende partij. De overname dient dan vooral ter versterking van dat specifieke aandachtsveld. De grote bedrijven die overnames hebben gedaan zijn veelal aanbieder van totaaloplossingen in de installatie techniek. Met de overnames trachten zij de positie in de (deel)markt te versterken. Investeringen van private equity partijen in de installatiebranche zijn beperkt.

In het eerdere industry report van Aeternus over de toekomst van de installatiesector (editie 2017) spraken wij over de trend van installatie bedrijven richting ‘volwaardige system integrators’: bedrijven die een totaaloplossing aanbieden in de installatietechniek. Twee jaar later, kijkend naar de aard van de recente overnames, kan geconcludeerd worden dat deze trend zeker gaande is.

Overnames in de installatiebranche

Wij zien dat de Nederlandse installatiebranche volop in beweging is. In het overzicht hieronder worden de (bij ons
bekende) overnames gepresenteerd.

M&A installatie

Trends & ontwikkelingen binnen de installatiebranche

Staan potentiële waardedrijvers als schaalgrootte, innovatie, business intelligentie en complexe regievoering voldoende op uw agenda? En wilt u meer weten over de trends en ontwikkelingen binnen de installatiebranche en welke installatiebedrijven financieel het best presteren? Vraag dan hier ons Onderzoeksrapport Top 25 beste presterende bedrijven in de Installatiebranche aan.

Het Coronavirus en de installatiebranche

Onze Top 25 is geschreven voor de uitbraak van het Coronavirus. Ook de Installatiebranche heeft hier natuurlijk last van gehad. Vooral in het tweede kwartaal, op de piek van het virus, hadden veel installatiebedrijven het zwaar. Een groot deel van de bedrijven vroeg werktijdverkorting aan. Ondanks de dip binnen de Installatiebranche, zien we dat de markt weer aantrekt. Kijkend naar het kwartaalonderzoek van Techniek Nederland over het derde kwartaal van 2020 is te concluderen dat de branche positievere vooruitzichten verwacht. Nieuwbouwinspanning en verbouwinspanningen, gelet op schaarste in de markt en tekort aan nieuwbouwwoningen, blijft een stimulerend effect hebben voor de branche. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld op 10 september jl. aangegeven dat er een financiële bijdrage komt voor het versneld bouwen van ca. 51.000 woningen. Ook het feit dat veel werkzaamheden in de buitenlucht en in ‘open, geventileerde gebouwen en ruimtes’ plaatsvinden zullen er naar verwachting voor zorgen dat Corona deze positieve trend niet zal breken.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.