Deal done: Van der Ham Glasgroothandel
27-12-2023

DEAL DONE | Aeternus begeleidt Management buy-out bij Van der Ham Glasgroothandel

Directeur Dennis Straatman treedt toe als grootaandeelhouder bij familiebedrijf Van der Ham Glasgroothandel. Daarnaast treedt Investeringsfonds MGF toe als minderheidsaandeelhouder. Na ruim 30 jaar draagt ondernemersechtpaar Hans & Yvonne de Veer het familiebedrijf met deze Management Buy-Out over.

Aeternus begeleidde Hans, Yvonne en Dennis tijdens dit proces. Met deze transactie is de continuïteit van Van der Ham Glasgroothandel gewaarborgd en kunnen verdere groeiambities gerealiseerd worden.

“Al van kinds af aan speelt Van der Ham Glasgroothandel een zeer belangrijke rol in mijn leven en ben ik gefascineerd door de glassector. Ik voel me vereerd dat ik de mogelijkheid heb gekregen om een Management Buy-Out te realiseren juist bij van der Ham Glasgroothandel. Mijn vader is hier namelijk de eerste medewerker en is er nog steeds met veel plezier werkzaam. Van der Ham Glasgroothandel heeft ruim 30 medewerkers en is een echt familiebedrijf met een zeer hechte bedrijfscultuur. Door de focus op kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn heel sterke klantrelaties opgebouwd. Ik wil goed zorgen voor het familie erfgoed van Hans & Yvonne en zie zeker met het oog op de verduurzaming genoeg ruimte voor verdere groei en bloei.”

Dennis Straatman, Algemeen Directeur van Van der Ham Glasgroothandel

“Van der Ham Glasgroothandel is een prachtig bedrijf dat de afgelopen jaren ondanks beperkte sales inspanningen toch sterk gegroeid is. De afgelopen jaren kon de toename aan orders nauwelijks verwerkt worden vanwege beperkte ruimte. Daarom is afgelopen zomer de bedrijfshal uitgebreid met 2900 m2. Nu ook dit is gerealiseerd staat Van der Ham zeer goed gepositioneerd voor verdere groei naar € 15 miljoen omzet. We denken dat Dennis met zijn ervaring binnen zowel de sector als de onderneming de juiste man op de juiste plaats is. Wij zijn er daarom ook van overtuigd dat de continuïteit van Van der Ham Glasgroothandel gewaarborgd is door de keuze voor een Management Buy-Out.’’

Heimen Smit, Investment Manager bij MGF

Van der Ham Glasgroothandel is in dit traject begeleid door Geert Smets, Tom Soentjens en Joep Wennekers van Aeternus.

Het was een voorrecht om Hans en Yvonne te begeleiden tijdens dit belangrijke proces. Toen Dennis eind vorig jaar in dienst kwam bij Van der Ham zijn wij op zoek gegaan naar een partij die invulling kon geven aan de gezamenlijke wens om Dennis te laten participeren en daarbij de familiecultuur van Van der Ham te waarborgen. De werkwijze van MGF past perfect in dit plaatje.

Tom Soentjens, Consultant Corporate Finance bij Aeternus

Wij wensen Van der Ham Glasgroothandel, MGF en Dennis veel succes.

Over Van der Ham Glasgroothandel

Van der Ham Glasgroothandel
Het in Oss gevestigde Van der Ham Glasgroothandel kent een rijke historie die zijn oorsprong vindt in 1959. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een regionaal verzorgende groothandel in vlakglas die alle vakdisciplines in eigen huis heeft. Vrijwel elke bewerking wordt hier uitgevoerd: poly slijpen, facet slijpen, verstek slijpen, boren en CNC-bewerking.

Van der Ham beschikt verder over een ruime voorraad vlakglas, een expeditieafdeling met eigen kraanauto’s en een designkantoor dat alom geldt als hét regionale kenniscentrum op het gebied van vlakglas.

Over MGF

MGF investeert in kansrijke ondernemingen in het MKB die behoefte hebben aan risicodragend kapitaal voor een Management Buy-Out of voor Groei. MGF is een uniek investeringsfonds. Participatie van MGF maakt het mogelijk dat het management in twee stappen een volledige Management Buy-Out kan realiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat MGF een minderheidsbelang neemt en de DGA een kooprecht heeft op onze aandelen voor een afgesproken waarderingsformule. De Rabobank heeft als belangrijkste investeerder hiermee een aantrekkelijke oplossing voor groeiende MKB-bedrijven.

Het M&A team voor deze deal

Geert Smets

Geert Smets

Partner

Meer info
Partner

Geert Smets

“Succes komt niet vanzelf. Je moet het zelf opzoeken en grijpen.”

Met ruim 20 jaar ervaring in de bancaire sector heeft Geert talloze (financierings)trajecten met ondernemers doorlopen. “Door deze kennis en ervaring te koppelen aan de Master of Business Valuation ben ik sparringpartner voor ondernemers bij bedrijfsoverdracht of participaties.” De laatste 2 jaar werkte Geert binnen het landelijke team Acquisition Finance & Structured Lending van ING. Hier heeft hij specialistische kennis opgedaan over acquisitie financieringen en buy-outs. Sinds 2019 is Geert ingeschreven als Register Valuator (NiRV).

Hét maximale resultaat bereik je door samen het juiste doel voor ogen te hebben én met veel doorzettingsvermogen aan de slag te gaan. Het aan- of verkoopproces is enerverend. Het is ongelooflijk mooi als alle partijen tevreden kunnen terugkijken op een succesvolle afronding.”

Tom Soentjens

Tom Soentjens

Manager Corporate Finance

Meer info
Manager Corporate Finance

Tom Soentjens

“Werk hard voor waar je van houdt en in gelooft, dan komt het succes vanzelf.”

Tom werkt sinds begin 2021 bij Aeternus in de functie van Manager Corporate Finance. Daarvoor heeft hij 6 jaar gewerkt bij een Big Four accountantskantoor. Hier is Tom betrokken geweest bij de financiële advisering en controle van zowel internationale multinationals als het regionale midden- en kleinbedrijf.

Nadat Tom in 2010 zijn HBO Bedrijfseconomie heeft behaald is hij in 2013 afgestudeerd voor zijn Master in Finance aan de Universiteit van Tilburg. In 2019 heeft hij succesvol de theoretische en praktijkopleiding tot AA-accountant afgerond.

Joep Wennekers

Joep Wennekers

Manager Corporate Finance

Meer info
Manager Corporate Finance

Joep Wennekers

“You play the game to win; the key is knowing what that actually means.”

Als student International Business heeft Joep alle facetten van het hedendaagse bedrijfsleven tot zich kunnen nemen. Naast de specialisatie in International Finance, hebben een uitwisseling in de Verenigde Staten en een stage bij Wilson Capital Holding in China het begrip ‘internationaal’ een extra dimensie gegeven. In 2021 rondde Joep de Master Financial Economics af aan de Radboud Universiteit. Met een studieachtergrond die balans biedt tussen corporate finance en macro-economie kijkt hij uit om theorie toe te passen in de praktijk van M&A als Manager Corporate Finance.

Interesse in een adviesgesprek met een van onze specialisten? Neem dan contact op voor een afspraak.

Branchekennis

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand