Kennisartikel
07-03-2024

Autonoom groeien of juist overnemen?

Maurice KoopmansMaurice Koopmans op

Als ondernemer staat u vaak voor cruciale beslissingen die de toekomst van uw bedrijf kunnen bepalen. Een van de meest voorkomende dilemma’s waar ondernemers mee worstelen, is of ze moeten streven naar autonome groei of dat ze beter andere bedrijven kunnen overnemen.

Bij het overnemen van een bedrijf komt nu eenmaal veel bij kijken en als ondernemer is het voortdurend een kwestie van wikken en wegen. Past dit bedrijf bij onze strategie? Hoe bepaal ik de waarde? Wat betekent de overname voor mijn bedrijf? En heb ik op dit moment wel de juiste mensen aan boord?

In dit artikel zullen we ingaan op de voor- en nadelen van autonome groei versus het kopen van een bedrijf, zodat u als ondernemer een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat houdt het in om autonoom te groeien

Autonome groei houdt in dat de omzet wordt verhoogd zonder dat een ander bedrijf wordt overgenomen. Het bedrijf breidt zijn activiteiten uit door interne ontwikkelingen en investeringen om zijn marktpositie te versterken. Deze aanpak omvat vaak strategieën zoals het vergroten van het klantenbestand, het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten, het betreden van nieuwe markten en het verbeteren van operationele efficiëntie.

Voordelen van autonoom groeien zijn:

  1. Behoud van controle: U behoudt volledige controle over het bedrijf en de activiteiten. Dit zorgt ervoor dat veranderingen sneller doorgevoerd kunnen worden.
  2. Organische ontwikkeling: U kunt het bedrijf laten groeien op een zelf bepaald tempo, waardoor het bedrijf de mogelijkheid heeft om organisch te evolueren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.
  3. Minder risico: Door geleidelijk te investeren blijft alles overzichtelijk en komt u minder snel voor verrassingen te staan. Bovendien kunt u de groei gemakkelijker pauzeren om keuzes te heroverwegen dan tijdens een overname.

Wanneer kunt u beter kiezen voor een overname?

Aan de andere kant is het lastig om de ontwikkelingen bij te houden in een snel veranderende branche door alleen autonoom te groeien. Een overname kan dan juist een tactische zet zijn om voor te blijven. Bij een overname werft u bedrijven die bij de activiteiten van het originele bedrijf aansluiten. Dit vergroot het marktaandeel en zorgt ervoor dat er nieuwe klanten worden bereikt.

Voordelen van een overname:

  1. Snelle groei: Door een bestaand bedrijf over te nemen, kan een bedrijf vaak sneller groeien dan door autonome groei. Dit is waardevol in een snel veranderende markt waar het tempo van concurrentie hoog ligt.
  2. Toegang tot talent en technologie: Een overname kan toegang bieden tot getalenteerd personeel, geavanceerde technologieën of specifieke marktkennis die anders moeilijk te verkrijgen zou zijn.
  3. Synergiën realiseren: Door twee bedrijven te combineren, kunnen synergiën ontstaan die leiden tot kostenbesparingen, efficiëntieverbeteringen of nieuwe groeimogelijkheden.

Bent u klaar voor een overname?

Voordat u begint met het voorbereiden van een overname, is het cruciaal om te bepalen of uw bedrijf eigenlijk wel klaar is om een overname te starten. Dit minimaliseert het risico op onverwachte frustraties of problemen gedurende het proces. Daarnaast is het belangrijk om de volgende onderwerpen helder te hebben voordat u aan het aankooptraject begint:

Is het targetbedrijf duidelijk omschreven?

Het profiel voor het over te nemen bedrijf kan alleen gemaakt worden als de strategie van het huidige bedrijf duidelijk is en waarom de overname van een dergelijk targetbedrijf hierin past.

Is een overname financieel mogelijk?

Een bedrijf kopen betekent een forse investering, die gefinancierd moet worden. Heeft u eigen middelen hiervoor of gaat de bank hiermee helpen? De financiële grenzen dienen duidelijk te zijn voordat er begonnen wordt met het proces.

Wat is het verhaal naar de verkoper?

Een bedrijf kopen betekent ook een goed verhaal hebben naar de verkoper. Waarom bent u interessant als koper? Het antwoordt lijkt vrij simpel: geld. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Een verkoper wil naast geld, vaak dat er goed voor het bedrijf en de medewerkers gezorgd zal worden.

Zijn alle stakeholders het ermee eens?

Een overname doen heeft gevolgen voor belangrijke mensen in het bedrijf. Vinden zij ook een overname het beste idee of zijn ze hier tegen.

Welke strategie moet u kiezen?

Autonome groei en een overname hebben elk hun eigen voordelen, en de beste keuze hangt af van: lange termijndoelstellingen, marktomstandigheden, beschikbare middelen en risicobereidheid. Het is daarom verstandig om een grondige analyse te maken van interne en externe factoren voordat er een beslissing wordt genomen.

In sommige gevallen kan een combinatie van beide strategieën de beste aanpak zijn. Dit wordt vaak gezien bij bedrijven die streven naar gecontroleerde groei door middel van autonome ontwikkeling, maar die ook opportunistisch zijn als het gaat om het benutten van overnamekansen.

Kortom, of je nu kiest voor autonome groei, overname, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat de strategie aansluit bij de behoeften van uw bedrijf.

Overnamespecialist met ruime ervaring

Als Aeternus zijn we de afgelopen achttien jaar nauw betrokken bij honderden overnametrajecten. We kennen de vragen en onzekerheden van ondernemers in dit proces. Wilt u een adviesgesprek over uw mogelijkheden, neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Bedrijf kopen

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand