Nieuws update
03-08-2022

De toenemende rol van Private Equity in de M&A markt onder een vergrootglas tijdens Aeternus-jaarcongres

In een markt waar nieuwe ontwikkelingen elkaar in razend tempo opvolgen, is het goed om elkaar regelmatig op te zoeken om de balans op te maken. Met die insteek organiseerde Aeternus op 4 juli jl. het jaarlijkse Aeternus Private Equity congres.

Tijdens het event deelden we onze visie op de toekomst van de M&A markt en de rol van Private Equity partijen hierin. PE professionals en M&A adviseurs zochten elkaar op tijdens de rondetafel sessies en er ontstonden inspirerende discussies. We nemen jullie graag mee in de belangrijkste ontwikkelingen.

Ontwikkelingen in de M&A markt

Het eerste halfjaar van 2022 was voor de M&A markt een bewogen halfjaar. Zo zorgt het ESG thema bijvoorbeeld voor een extra element in overnamedeals, vinden er overnames in voorheen minder gewilde branches plaats en zorgt de krappe arbeidsmarkt voor extra tractie. De 7 meest actuele M&A trends van 2022 hebben we voor u op een rij gezet.

Ondanks deze ontwikkelingen en bijkomende onzekerheid was de M&A activiteit onverminderd hoog ten opzichte van 2021. Het aantal voor verkoop aangeboden bedrijven neemt nog licht toe. Wel kosten deals in de afronding meer tijd door de effecten van de stijgende grondstof- en energieprijzen en onzekerheid in de markt, zoals de oorlog in Oekraïne en stijgende rente.

Voor het tweede halfjaar zien we voorlopig nog geen daling in M&A activiteit en blijven de multiples in sectoren als IT, software & technology, business services en industrie ongewijzigd op een hoog niveau. Onverminderd veel ondernemers zetten hun bedrijf in de verkoop omdat het momentum nog altijd goed lijkt en ze in toenemende mate geconfronteerd worden met nieuwe (niet eerder) voorziene uitdagingen. Juist ook in internationaal verband.

De beweging van Private Equity in de overnamemarkt

Private Equity partijen zoeken meer dan ooit proactief naar proposities. Ook zijn er veel nieuwe toetreders waardoor de concurrentie binnen de markt toeneemt. Onderlinge transacties tussen Private Equity partijen zullen mede daardoor ook verder toenemen.

2021 kan bestempeld worden als het jaar van de exits. Het aantal transacties in 2022 zal vermoedelijk iets afnemen ten opzichte van 2021, mede door de turbulente economische ontwikkelingen. Parallel zullen bankfinancieringen in 2022 en 2023 moeilijker kunnen worden opgehaald (branchebeleid en bankratio’s lopen eerder vol). Echter is er daarnaast voldoende ‘dry-powder’ aanwezig bij investeerders om aan de investeringsbehoefte te kunnen voldoen. Ook al koelt de markt dus iets af wij zien nog voldoende ruimte en kansen voor Private Equity investeringen. Zeker in internationaal verband biedt de markt voldoende potentie.

Aeternus en Private Equity partijen

Om de communicatie met Private Equity partijen verder te optimaliseren hebben we een PE portal gebouwd. Deze unieke portal bevat de investeringscriteria en participaties van Private Equity partijen in binnen- en buitenland. Naast de persoonlijke connectie met Private Equity is dit een belangrijke tool waardoor we voor zowel de ondernemer als Private Equity partijen de juiste fit op kunnen zoeken.

Wil je als Private Equity partij er zeker van zijn dat je geen relevante proposities mist? Stuur een e-mail naar pe.portal@aeternuscompany.nl.

‘Aeternus heeft zicht de laatste jaren stevig genesteld in het landschap waar veel PE partijen in actief zijn/investeren. Het doel van Aeternus is deze samenwerking op basis van persoonlijke touch verder uit te bouwen of gestalte te geven.’

Peter Joosten, Managing partner Aeternus

Save the date 2023

Ook voor volgend jaar hebben we de datum van het Private Equity Jaarcongres al vastgelegd: 8 juni 2023. Dit mag je als PE investeerder natuurlijk niet missen. Dus reserveer deze datum vooral alvast in je agenda!

Bekijk onderstaand de aftermovie van afgelopen editie.

 

 

Recente nieuwsberichten

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand