Kennisartikel
09-01-2024

Overnames in de Managed Service Providers sector

Dex van GilsDex van Gils op

De managed IT-sector wordt al meerdere jaren gekenmerkt door een hoge dealactiviteit, niet in de laatste plaats door de grote belangstelling van private equity. De afgelopen jaren heeft de markt een aanzienlijke consolidatieslag ondergaan waarbij zowel Nederlandse als buitenlandse investeringsfondsen zich flink hebben geroerd.

Private Equity actief in de Managed Service Providers (MSP) sector

De managed IT-markt is in de afgelopen jaren sterk in beweging geweest. Zo hebben onder andere Nederlandse investeringsmaatschappijen als Strikwerda, Nedvest, Avedon Capital, Capital A, MKB Fonds, Quadrum Capital en FSN Capital via hun zogeheten platforminvesteringen (de eerste, vaak grotere investering om voet aan de grond te krijgen in een markt) de consolidatie van deze markt gestuwd. Veel (middel-) grote regionale managed service providers (‘MSPs’) zijn hierdoor verworven tot, of juist opgegaan in, nationale spelers met landelijke dekking. Er zijn inmiddels al enkele exits te noteren zoals de Belgische investeerder Fortino Capital Partners die haar belang in Odin Groep verkocht aan het Franse investeringshuis Apax Partners. Daarnaast hebben de volgende drie noemenswaardige transacties in de afgelopen periode (2022-2023) binnen de MSP plaatsgevonden:

  1. Stepco (target) – Trustteam (acquiror)

Het Nederlandse Stepco (strategische partij) is in 2023 overgenomen door het Belgische Trustteam (strategische partij). Gezamenlijk hebben de bedrijven na overname een omvang van meer dan € 120 miljoen omzet met meer dan 500 medewerkers verspreid over 5 landen. Het doel is om verder door te groeien in de Benelux en Frankrijk met een focus op MKB bedrijven. Trustteam is sinds 2022 onderdeel van Riviean Capital (PE) en Stepco was in eigendom van Greenfield Capital Partners (PE). Samen met Greenfield heeft Stepco in 2022 nog de overname afgerond van het Limburgse Xillion.

  1. PQR (target) – Bechtle (acquiror)

In 2022 heeft investeerder Intersaction een exit gerealiseerd doordat haar deelneming PQR (strategische partij) is overgenomen door het Duitse Bechtle (strateeg), een beursgenoteerde onderneming op de Frankfurt Stock Exchange.

  1. ilionx (target) – FSN Capital (acquiror)

Eind 2022 is ilionx, destijds onderdeel van Egeria (PE), overgenomen door Noorse investeerder FSN Capital. ilionx was voor een periode van 5 jaar onderdeel van Egeria.

Conglomeraten binnen de MSP branche gedreven door sterke buy- en build strategie

Anno 2023 zijn er meerdere MSP conglomeraten in de Nederlandse markt actief. Dit betreft bedrijven waar meerdere MSP bedrijven aan zijn verbonden die zijn verworven uit een actieve overnamestrategie. Onderstaand zijn vier voorbeelden van succesvolle MSP conglomeraten met een actieve overnamestrategie:

  • In februari 2021 werd een fusie aangekondigd tussen maar liefst zes IT-bedrijven: Solimas, Exite ICT, CSN Groep, Fundaments, DataExpert en Pinewood verenigden zich onder de naam van Interstellar, opgericht door investeerder Quadrum Capital. Daarmee werd Interstellar in één klap een grote speler met meer dan vierhonderd werknemers en een omzet van ruim honderd miljoen euro. In datzelfde jaar breidde de groep zich nog uit met DataByte, SCCT, Ask Roger! en Qconferencing. Bovendien nam Interstellar-lid Solimas VDB Automatisering over. In 2022 en 2023 zette Interstellar haar groeistrategie voort met drie overnames en vormt momenteel een groep van 11 deelnemingen.
  • Strikwerda Investments, als IT-investeerder bekend van haar buy-and-build platforms Total Specific Solutions en Total Webhosting Solutions, startten in 2018 met Total Specific Hosting (‘TSH’) na de overname van ICT-outsourcingbedrijven NEH en Vancis. In 2019 bleef het op overnamegebied relatief rustig met de overname van datacenterdienstverlener DatacenterNext door TSH-lid Vancis, echter werd het gaspedaal vervolgens ingedrukt met de overname van Actacom en Missing Piece in 2020, OfficeGrip, The Sourcing Company en Xinno in 2021, en Korton en SET Services in 2022.
  • Techone is gestart in 2019 met investeerder Nedvest achter zich. Het bedrijf is een MSP dat is ingedeeld in 5 gespecialiseerde disciplines binnen de MSP, hetzij IT, communicatie, beveiliging, webhosting en cybersecurity. De totale groep bestaat uit 36 bedrijven die uit een buy- en build strategie zijn ontstaan. Het bedrijf continueert haar actieve koopstrategie ook in 2024 en richt zich hiernaast op de doorontwikkeling van cybersecurity.
  • Futureproof groep is sinds maart 2013 onderdeel van investeerder MKB fonds. De groep bestaat uit 26 deelnemingen waarvan er 6 deelnemingen in 2023 zijn verworven. Sinds de betrokkenheid van MKB Fonds in 2013 zijn er meer dan 20 acquisities voltooid. De omzet is gegroeid van € 3,5 miljoen naar ongeveer € 90 miljoen, en het aantal medewerkers is gestegen van 20 naar circa 500. Ondanks de aanzienlijke groei van de groep in de afgelopen jaren, continueert de groep de buy-en-build strategie.

Recente transacties in de MSP

Overzicht deals MSP 22/23

Prijzen en multiples in de managed IT-markt

De multiples die in de praktijk worden betaald voor MSP partijen variëren doordat deze afhankelijk zijn van het profiel van de betreffende partij. Bijvoorbeeld: Voor een partij met een laag aandeel hardware-omzet in de totale omzet wordt meer betaald dan een partij met een hoog aandeel hardware-omzet. Ook speelt schaalgrootte een rol. Een kleinere speler brengt minder geld op dan een groter bedrijf. Verder is het aandeel contractenomzet ten opzichte van overige omzet van belang, en natuurlijk ook de opbouw van de contractenportefeuille en de duur van de contractenportefeuille. Voor een nadere toelichting op deze waarde en -prijsbepalende elementen verwijzen wij naar het artikel ‘Hoe kunt u de waarde van uw MSP onderneming verhogen?’.

Gelet op de bovenstaande argumenten, zien we bij MSP partijen in de praktijk een multiple range tussen de 5 – 9 keer de EBITDA. Uiteraard zal er door de kopers dan ook altijd geanalyseerd worden wat de “kwaliteit” van de EBITDA is, rekening houdend met de bovenstaande kwalitatieve items.

Wel of niet verkopen?

In de afweging om te verkopen spelen zowel zakelijke als persoonlijke motieven een rol. De meest relevante afwegingen in de managed IT-markt zijn de consolidatieslag en de toenemende verwachtingen van de klant. MSPs hebben hun dienstverlening steeds verder uitgebreid en hebben hiermee de stap gemaakt van IT-leverancier naar digitaal adviseur. Zo zijn steeds meer MSPs veranderd in full-service IT-dienstverleners die bijvoorbeeld werkplekbeheer, managed securitydiensten, strategisch IT-advies, zakelijke telefonie, managed applicatiehosting en data analytics aanbieden.

Hiermee is ingespeeld op de groeiende verwachtingen van de klant. Waar grotere corporates al langer verwachten dat hun MSP zich opwerpt als IT business partner, is deze behoefte ook bij MKB-klanten gegroeid doordat IT en digitalisering een steeds centralere rol inneemt in het bedrijfsleven. Hierdoor nemen ook de eisen en verwachtingen van klanten alsmaar toe, zowel op kwaliteit als breedte van de dienstverlening, en wordt er steeds vaker gekozen voor een partner die volledige ontzorgt. Dit brengt substantiële investeringen met zich mee in kennis en kapitaal. Voor kleinere zelfstandige MSPs is het daardoor steeds moeilijker om concurrerend te blijven en kiezen zij er vaak voor om aansluiting te zoeken bij een grotere marktspeler.

Naast deze meer strategische motieven  zijn er nog de persoonlijke redenen als leeftijd, ambitie en energie om zelfstandig door te gaan of overnames te doen. Dat zal voor elke ondernemer anders zijn en vergt een goede analyse van financiële, fiscale en persoonlijke argumenten. Lees hier meer over het verkopen van een bedrijf.

Overnamespecialist met kennis van de managed IT-markt

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden voor uw eigen bedrijf? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1.000 klanten begeleid, waaronder de waardering en verkoop van ondernemingen in de managed IT-markt. Er werken 45 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo. Meer weten over wat Aeternus voor u kan betekenen?

 

Banner waarde verhogen MSP

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand