Kennisartikel
05-02-2024

Overnames in de kunststof bewerkende industrie

Bart JagersBart Jagers op

In vrijwel alle sectoren is duurzaamheid op dit moment hét topic dat bij veel ondernemers hoog op de agenda staat. Dat is voor ondernemingen actief in de kunststof bewerkende industrie niet anders. De komende jaren wordt er diverse (Europese) regelgeving ingevoerd om het milieu meer te ontlasten en de branche te verduurzamen. Hoewel dit uiteraard gepaard gaat met de nodige investeringen, biedt het ook kansen.

Sterk gefragmenteerde markt

Op dit moment is de markt met bedrijven in de kunststof bewerkende industrie nog sterk gefragmenteerd. De markt bestaat uit veel middelgrote en kleinere bedrijven Er zijn slechts enkele grote spelers actief in de Nederlandse markt, zoals Hydratec Industries, VDL Groep en Alligator Plastics. Ook zijn er niche-spelers die voorloper zijn in een bepaalde technologie, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren start-ups opgericht die met disruptieve technologieën de markt bestormen en innovatie trachten aan te wakkeren. Het bekendste voorbeeld hiervan is wellicht 3D-printing.

Daarnaast neemt de Nederlandse hightech maakindustrie, met name in de Brainport regio, een belangrijke mondiale positie in en blijft de komende jaren groeien. Bedrijven actief in de kunststof bewerkende industrie zijn belangrijke toeleveranciers in de Brainport regio, waar de komende jaren een verdere groei wordt verwacht.

Recente overnames in de kunststof bewerkende industrie

De overnames in de kunststof bewerkende industrie die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, zijn interessant en laten zien wat ons de komende jaren nog te wachten staat. Zo zien wij onder andere dat Private Equity zich meer in de markt is gaan roeren. In 2022 heeft 365 Capital een meerderheid van de aandelen in BKB Precision verworven. In dat jaar is Ankro Kunsstof verspaning overgenomen en in december 2023 is ook BLW Kunststoffen aan de BKB groep toegevoegd. BKB heeft aangegeven verder te willen groeien en kijkt uit naar nieuwe acquisitiemogelijkheden. Daarnaast zien wij dat HPI Groep een actieve Buy & Build strategie voert. Wij verwachten een toename van de consolidatie in de kunststof bewerkende industrie.

Onderstaande tabel geeft een indruk van de overnames die sinds 2021 hebben plaatsgevonden in de branche.

Kopers en Targets

Prijzen en multiples in de kunststof bewerkende industrie

Over het algemeen wordt er een lagere multiple betaald voor kleinere ondernemingen dan voor grote ondernemingen. Doorgaans zijn de bedrijfsspecifieke risico’s bij kleinere bedrijven groter, wat zich vertaalt naar een lagere multiple.

Wij denken echter dat de multiples de aankomende jaren zullen stijgen mede door de verwachte consolidatieslag. Het gebruik van EBITDA-multiples is handig als algemene vuistregel en in de communicatie, maar is voor het berekenen van de waarde van een onderneming onnauwkeurig aangezien er onvoldoende rekening wordt gehouden met bedrijfsspecifieke elementen.

Uiteraard is de prijs bij iedere transactie maatwerk. Kopers zullen altijd analyseren op:

  • de “kwaliteit” van de EBITDA is
  • hoe toekomstbestendig is deze
  • welke positieve en negatieve normalisaties dienen te worden toegepast.

Voor een nadere toelichting op deze waarde- en prijsbepalende elementen verwijzen wij naar het artikel ‘Hoe kunt u de waarde van uw onderneming verhogen’.

Wel of niet verkopen?

In de afweging om te verkopen spelen zowel zakelijke als persoonlijke motieven een rol. De meest relevante afwegingen in de kunststof bewerkende industrie zijn:

  • De huidige economische situatie. De economie is op dit moment grillig, mede door de situatie in Oekraïne. Hierdoor staat de Nederlandse industrie onder druk. De afgelopen jaren hebben de grotere ondernemingen echter goede resultaten behaald en ook Private Equity beschikt over ruime middelen. Daarbij rekening houdende met de verwachte consolidatieslag, vinden wij dat het nog steeds een aantrekkelijk moment is voor overnames.
  • De aanstaande consolidatieslag. Deze zal met name worden gedreven door de enorme ontwikkeling van de hightech industrie in Nederland. Bovendien zullen de grotere spelers continu moeten blijven innoveren om in de top van de markt te kunnen blijven acteren. Overnames van kleinere spelers die verder zijn op het gebied van innovatie bieden dus enorme kansen.
  • Nieuwe ontwikkelingen (op het gebied van duurzaamheid) in de branche.

Dan zijn er nog de persoonlijke redenen als leeftijd, ambitie en energie om zelfstandig door te gaan of overnames te doen. Dat zal voor elke ondernemer anders zijn en vergt een goede analyse van financiële, fiscale en persoonlijke argumenten.

Overnamespecialist met kennis van de kunststof bewerkende industrie

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden voor uw eigen bedrijf? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Aeternus is opgericht in 2006 en heeft inmiddels meer dan 1000 klanten begeleid, waaronder de waardering en verkoop van ondernemingen in de kunststof bewerkende industrie. Er werken 45 corporate finance specialisten in drie vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo.

Meer weten over wat Aeternus voor u kan betekenen? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

 

Impact duurzaamheid op M&A in Maakindustrie

Gerelateerde artikelen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand