Deal done: XCESS
16-11-2023

DEAL DONE | Aeternus begeleidt XCESS bij de verkoop aan IRIXS

De grootste AFAS implementatiepartner van Nederland, Irixs neemt integratiepartner XCESS over. Voor Irixs is de overname van XCESS een sterke strategische zet. De overname zorgt voor een vergroting van de slagkracht, onder meer bij de doorontwikkeling van zowel bestaande als nieuwe producten.

De samensmelting zorgt voor een verrijking van softwareoplossingen en een aanzienlijke uitbreiding van dienstverlening. Zo kan Irixs nu meer AFAS-koppelingen en uitbreidingen aanbieden. Dat maakt dat er voor de klanten alleen maar voordelen uit deze overname komen. Zo gaan ook de klanten en medewerkers van XCESS een mooie toekomst tegemoet, aldus Ernst Peter Tamminga, huidige CEO van XCESS.

“Met de overname van XCESS zetten we een logische volgende stap om onze klanten nóg beter van dienst te kunnen zijn. We zijn ontzettend blij en trots dat hiermee de oudste implementatiepartner én de oudste integratiepartner elkaar gevonden hebben. De oplossingen die XCESS biedt zijn complementair aan de producten en diensten die Irixs levert. Voor ons was al snel duidelijk dat we samen meer bereiken. We hebben in het traject naar deze dag toe gevoeld dat we samen dezelfde ambitie en waarden delen. Geen tierelantijnen, maar gewoon goede producten en diensten waar onze klanten blij mee zijn.”

Sybren Westerink, CEO van Irixs

In juni vorig jaar begeleidde Aeternus Forque en Vionq bij de fusie. Daarna fuseerde zij met Datadone en ontstond Irixs. De verkoop van XCESS aan Irixs markeert een mooie volgende stap in de groeistrategie van Irixs.

“Door onze eerdere contacten in deze branche en het netwerk van AFAS partners, wisten we exact welke mogelijke kopers zouden passen bij XCESS. XCESS creëert niet alleen stand-alone waarde voor hun opdrachtgevers, maar creëert waarde en synergie voor Irixs. Daar waar Irixs met name sterk is in AFAS implementatietrajecten en Power BI consulting, is Xcess de partner op het gebied van technische koppelingen en hierop afgestemde producten diensten en platforms. Wij voorzien niet alleen een goede DNA-match tussen beide bedrijven, maar vooral ook een aanvullende businesscase met synergie en leads.”

Peter Joosten, Managing Partner van Aeternus

De aandeelhouders van XCESS zijn in dit traject begeleid door Peter Joosten, Tim Duine, Maartje Korten en Ingmar Schmid van Aeternus. De transactie kwam tot stand in nauwe samenwerking met GGD Investments, Irixs en Willems & Smeets notarissen.

Wij wensen XCESS en Irixs veel succes bij het verder uitbouwen van deze toonaangevende samenwerking.

Over XCESS

Logo XCESS - aankoop Irixs-XCESS

XCESS is al 15 jaar AFAS Partner en al meer dan 25 jaar Microsoft Partner. XCESS is dé specialist voor AFAS-koppelingen en uitbreidingen. Sinds 1995 is XCESS system integrator en software ontwikkelaar, met een reeks standaard en maatwerk producten met als basis het ConneXtor en XSite platform. XCESS biedt SaaS toepassingen die blijvend ondersteund en onderhouden worden.

Over Irixs

irixs logo
Met ruim 100 medewerkers heeft Irixs kennis en ervaring in huis op het gebied van bedrijfsprocessen, strategische vraagstukken, AFAS Software, Business Intelligence én softwareontwikkeling. Daardoor kan Irixs de volledige procesketen van klanten automatiseren, hen helpen om inzicht te krijgen in de juiste stuurinformatie en adviseren op zowel operationeel als strategisch vlak. Met vestigingen in Enter, Weert, Vianen en vanaf 2024 ook Leusden, bedient Irixs klanten in Nederland en België.

Het M&A team voor deze deal

Peter Joosten

Peter Joosten

Managing Partner

Meer info
Managing Partner

Peter Joosten

“Blijf altijd dicht bij jezelf.”

Peter werkt sinds begin 2011 bij Aeternus BV. Sinds november 2011 is Peter Joosten partner en directeur van Aeternus BV. Hij bekleedde diverse managementfuncties en was de laatste jaren als regiodirecteur ING Business Bank voor Limburg verantwoordelijk voor ondernemers in het MKB en mid corporate segment

Met een technische achtergrond op het vlak van meet- en regeltechniek en elektronica startte Peter zijn loopbaan in de zakelijke dienstverlening met de werving en selectie van hoger opgeleid technisch personeel bij een onderdeel van Brunel. Na een aantal jaren maakte hij de overstap naar ING. In 2003 is Peter afgestudeerd als Master Financial Planning (MFP) waarbij ‘Ethiek in de financiële dienstverlening’ zijn dissertatieonderwerp was.

‘Als Value Manager adviseer ik ondernemers over het creëren van de optimale bedrijfswaarde. Dit met het oog op de toekomstige verkoop of overdracht. Maar ook voor het vergroten van rendement, investeringsanalyse en waardecreatie. Parallel het actief acquireren van bedrijven die aan de vooravond staan van een verkooptraject.’

Tim Duine

Tim Duine

Manager Corporate Finance

Meer info
Manager Corporate Finance

Tim Duine

“Doorzetten is de kracht van succes.”

Tim is sinds januari 2018 in dienst bij Aeternus. In 2017 heeft Tim de bachelor Bedrijfseconomie behaald aan Avans Hogeschool in Breda. Na het behalen van de Bachelor is Tim in dienst getreden bij Aeternus als werkstudent.
Gedurende deze periode heeft Tim werkervaring opgedaan in het vakgebied corporate finance en gelijktijdig zijn Master in Finance afgerond aan de Universiteit van Tilburg. Na het afronden van de master is Tim in dienst getreden als Analyst Corporate Finance en is hij doorgegroeid naar Manager Corporate Finance.

Maartje Korten

Maartje Korten

Legal Manager Corporate Finance

Meer info
Legal Manager Corporate Finance

Maartje Korten

“Een reputatie bouw je niet op met toekomstige beloftes.“

Maartje is sinds november 2018 in dienst bij Aeternus als Legal Analyst Corporate Finance en is doorgegroeid naar Legal Manager Corporate Finance. Ze heeft haar bachelor Recht en Management alsook de master Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Tilburg afgerond. Tijdens haar studie heeft ze stage gelopen bij Boels Zanders Advocaten te Venlo en daarnaast heeft zij op Northwest University (Zuid-Afrika) verschillende vakken gevolgd op bedrijfseconomisch en juridisch gebied.

Ingmar Schmid

Ingmar Schmid

Analyst Corporate Finance

Meer info
Analyst Corporate Finance

Ingmar Schmid

 “Strength lies in differences, not in similarities.”

Ingmar heeft zijn master in Financial Economics behaald aan de Universiteit van Maastricht. Daarvoor heeft hij, als onderdeel van zijn bachelor studie, een semester gestudeerd aan de Simon Fraser University in Vancouver, Canada. Na stages op het gebied van Financial Risk Management bij KMPG en Corporate Banking bij NIBC Bank, ziet hij M&A als een mooie, volgende uitdaging. Ingmar is sinds eind januari 2022 in dienst als Analyst Corporate Finance.

Interesse in een adviesgesprek met een van onze specialisten? Neem dan contact op voor een afspraak.

Branchekennis

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand