Bedrijfsovername: alles wat u moet weten

Bedrijfsovername: alles wat u moet weten

Een bedrijfsovername is niet zomaar iets. Voor de meeste ondernemers is het een hele belangrijke mijlpaal in hun ondernemersbestaan. Dat geldt niet alleen voor het verkopen van het bedrijf, maar ook voor het kopen van een bedrijf. Hierbij horen vragen als “wat is de waarde”, “voor welke prijs kan ik kopen of verkopen”, “wie is de beste partij” om de deal mee te doen en “waarom en wat zou ik nog moeten doen om de waarde en de prijs van mijn bedrijf te verhogen”.

Aeternus biedt strategisch advies en ervaren begeleiding op het gebied van bedrijfsovernames. Met kennis van verschillende branches en situaties zorgen wij ervoor dat iedere stap in het overnameproces zorgvuldig en weloverwogen genomen wordt.

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Bedrijf kopen

Een bedrijf aankopen is een weloverwogen besluit, dat wordt gevolgd door een complex proces van bedrijfswaardering, onderhandelingen en Due Diligence. In dit proces zijn wij uw sparringpartner en bedrijfsadviseur.

Wanneer ben ik klaar om mijn bedrijf te verkopen?

Bedrijf verkopen

Is uw bedrijf verkoopklaar? Aan de hand van de opgestelde verkoopstrategie gaan we op zoek en in gesprek met mogelijke overnamekandidaten. We begeleiden u in de onderhandelingen tot er een succesvolle deal gesloten is.

Uw bedrijf verkopen of door een overname verder uitbouwen?

Er zijn tal van redenen om uw bedrijf te koop aan te bieden. Zakelijke overwegen, zoals noodzakelijke schaalgrootte, markt- en prijsontwikkelingen, technologische vernieuwing of vereiste investeringen, kunnen een barrière vormen om autonoom verder te groeien. Maar ook uw persoonlijke overwegingen spelen een belangrijke rol in de afweging om uw bedrijf te verkopen. U vraagt zich bijvoorbeeld af: “ben ik de juiste persoon om het bedrijf naar de volgende fase te leiden?” Of: “wil ik na 20 jaar wel weer wat anders?”

Daarentegen kan de aankoop van een bedrijf u juist in staat stellen uw eigen bedrijf verder uit te bouwen. Door de bedrijfsovername geniet u bijvoorbeeld van schaalvoordelen, naamsbekendheid en groter klantenbestand. Ook om een nieuwe markt te betreden, kan een bedrijfsovername een interessante stap zijn. Het succes van de overname wordt echter bepaald door de voorbereiding, timing en een excellente verkoopstrategie.

Aeternus. Your M&A strategist.

Specialist in bedrijfsovernames

Bewezen trackrecord

Met een team van 45 specialisten heeft Aeternus in de afgelopen 18 jaar meer dan 800 overnamedeals gerealiseerd, zowel nationaal als internationaal.

Moet ik doorgaan of mijn bedrijf verkopen?

Branchekennis

Bij Aeternus werken we met gespecialiseerde branche teams die op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen, multiples, recente deals en actieve kopers en verkopers binnen uw branche.

Ervaren in voorbereiding op een bedrijfsovername

Sterk internationaal netwerk

Om transacties internationaal te begeleiden heeft Aeternus via de 35 partners in M&A Worldwide toegang tot +400 M&A professionals in +35 landen.

De verschillende overnamesituaties

Een eigen onderneming hoeft u niet vanaf nul op te bouwen. Management Buy In (MBI) is een transactie, waarbij u de aandelen van een bedrijf koopt en het management overneemt. Een goede fit tussen het nieuwe management en het bedrijf is doorslaggevend voor het succes van de bedrijfsovername. Als uw bedrijf volgens MBI wordt overgenomen, kunt u ervoor kiezen uw bedrijf geleidelijk over te dragen aan de nieuwe eigenaar om de kans van slagen te vergroten.

Als u bekend en vertrouwd bent met een bedrijf, bijvoorbeeld omdat u er als manager werkzaam bent, overweegt u mogelijk het bedrijf over te nemen. Deze vorm van bedrijfsovername wordt Management Buy Out (MBO) genoemd. Tussen koper en verkoper bestaat een vertrouwensband en de koper beschikt over belangrijke kennis over het bedrijf. Dit kan de kans op slagen vergroten, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Management Buy Out komt veel voor bij de overname van familiebedrijven. Overnames van familiebedrijven zijn immers in grote lijnen hetzelfde als andere overnames. Desondanks kunnen de lijnen tussen zakelijk een persoonlijke relaties bij de bedrijfsovername door een familielid sneller vervagen. Goede voorbereiding, heldere communicatie en een geleidelijke overname zorgen dan voor een voorspoedige verkoop.

Familiebedrijven worden vaak geleidelijk overgenomen, maar ook om andere redenen kan een geleidelijke overname de juiste keuze zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot kennisuitwisseling, het opbouwen van onderling vertrouwen en het stapsgewijs doorvoeren van veranderingen. Desondanks zijn geleidelijke overnames niet zonder risico. Wij brengen de kansen en risico’s van een geleidelijke overname daarom voor u in kaart.

Zicht op een hogere verkoopprijs + strategie

Voorbereiden op een bedrijfsovername: de stappen van begin tot eind

Het succes van de overname komt aan op een goede voorbereiding. Stapsgewijs werken we toe naar een overname. Allereerst bespreekt u uw strategische overwegingen om een bedrijf te kopen of te verkopen met onze overnamespecialist. Op basis hiervan wordt een shortlist opgesteld en leggen we contact met de potentiële kandidaten.

In het geval van bedrijfsaankoop is de volgende stap het opstellen van een biedingsbrief. Verkoopt u uw bedrijf, dan kunt u een bod van de potentiële kopers verwachten. Dit vormt de aanzet voor onderhandelingen. Op hoofdlijnen probeert u tot een overeenstemming te komen, waarbij u moet denken aan zaken als de prijs en de overnamedatum. Dit wordt vastgelegd in een intentieovereenkomst, waarop afspraken over financiering en het due diligence onderzoek volgen. Als dit op orde blijkt te zijn, kan de deal gesloten worden en heeft u met succes uw bedrijf verkocht of een bedrijf aangekocht.

LUISTER DE PODCAST M&A DEAL STORIES

Podcast M&A Deal Stories

Als succesvolle ondernemer overweegt u een bedrijf over te nemen. Hoe pakten andere ondernemers dit aan en wat waren hun ervaringen met bedrijfsovernames? In onze podcast M&A Deal Stories gaat presentator Tom Jessen met succesvolle ondernemers in gesprek over het overnemen van een bedrijf. Luister en leer van hun tips en valkuilen.

Tactische keuzes voordat ik mijn bedrijf ga verkopen

Bedrijfsovername advies: schakel een adviseur in

De verschillende vormen van bedrijfsovernames en de stappen van begin tot eind maken het overnameproces complex. Bent u op de hoogte van de waardebepaling van het over te nemen bedrijf? Hoe verloopt een financieringstraject? Hoe kunt u de juridische overeenkomsten controleren? Aeternus adviseert u gedurende het hele proces. Wij werken bovendien met gespecialiseerde brancheteams, die succesvolle bedrijfsovernames in uiteenlopende branches mogelijk maken.

Meer lezen over bedrijfsovernames?

Van zolderkamer naar internationale verkoop

In mei 2023 werd Pocos B.V. – een wholesale internet serviceprovider en telecomoperator in het Brabantse Son – verkocht. Aeternus vond de juiste koper, de Franse telecom operator Sewan, dankzij een gedegen analyse en voorbereiding, een uitgebreid internationaal netwerk en een strak geregisseerd overnameproces.

Een waardevolle deal voor een IT bedrijf met Aeternus als regisseur

Je voert gesprekken met een partij die je bedrijf wil overnemen. Er ligt zelfs al een bod op tafel. Heeft het dan zin om alsnog een M&A-specialist aan boord te halen?

Verkoopprijs Software bedrijf bij overname verhoogd door Aeternus

Gaan we wel of niet verkopen? Wat als we nee zeggen? En hoeveel is het bedrijf eigenlijk waard? Uiteindelijk heeft Aeternus de verkoopprijs van het software bedrijf flink verhoogd.

Overname door Stantec geeft AGEL adviseurs vleugels

Met de overname door Stantec kan AGEL een volgende stap maken in de ontwikkeling van het bedrijf. Weten hoe Aeternus de juiste koper voor AGEL adviseurs gevonden heeft?

Antwoord op uw vragen

Hierbij is het belangrijk dat zowel u als uw onderneming klaar is voor de verkoop. Persoonlijke motieven spelen een rol naast zakelijke overwegingen, zoals eerst nog verder groeien en pas over enkele jaren verkopen.

Een succesvol bedrijf. Het dwingt u als ondernemer om continu de juiste keuzes te maken. Wat is wijsheid: internationaal uitbreiden, zelf een vestiging in het buitenland beginnen of ter plaatse een bedrijf overnemen?

Belangrijk bij bedrijfsovernames is kennis over het over te nemen bedrijf, de vorm van overname en de branche. Ook inzicht in kansen en risico’s mag niet ontbreken. Onze overnamespecialisten staan klaar voor u als ondernemer om u te begeleiden in het overnameproces.

Hoeveel is mijn bedrijf waard? Die vraag stelt elke ondernemer zich regelmatig. De winstgevendheid is zeker niet de enige factor. En waarde is nog iets anders dan prijs. Met hulp van een overnamespecialist kunt u - in goed overleg - een reële en marktconforme prijsrange formuleren.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier een (online) gesprek aan met een ervaren bedrijfsovername adviseur.

Aeternus houdt met haviksoog de ondernemer in het oog van een afstand